Vinmonopolet gjør altfor lite

Vinmonopolet gjør altfor lite

Det er mer på tross av enn på grunn av Vinmonopolets innsats for norske produkter, at norsk sterkøl har kraftig vekst. 
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2013 - 01:30

Kai Gjesdal Henriksen, adm. dir. for Vinmonopolet, trekker i en mail til Apéritif fram at salget av norsk sterkøl har økt med 71 prosent siden 2009 og dermed implisitt tar æren for denne veksten. Tidligere denne uken kritiserte nemlig Matmerk-direktør Nina Sundquist Vinmonopolet for å gjøre for lite med norske drikkevarer.

Les saken her

Vinmonopolets toppsjef Kai Gjesdal Henriksen avviser kritikken med blant annet å vise til at lovverket rundt EØS-avtalen og alkoholreklameforbudet ikke gir Vinmonopolet anledning til å gi norske produkter en ekstraordinær presentasjon i butikkene.

Les hele kommentaren her

Sentrale representanter for norsk alkoholproduserende næring er uenige i Vinmonopolets prioritering.

- Det er ingen tvil om at Vinmonopolet kunne gjort mer å løfte fram norske produkter, uten å komme i konflikt med verken reklameforbudet eller EØS. I disse dager er det store plakater i polbutikkene med generisk reklame for vin fra Portugal. Når vil vi se tilsvarende reklame for norsk øl? Mitt inntrykk er at polet nærmest motvillig har ryddet plass for norske produkter, men nå er interessen for spesialøl så stor, at de ikke lenger har noe valg, påpeker Petter Nome, direktør i Bryggeriforeningen og legger til:

- I løpet av de siste 2-3 årene har norsk øl begynt å få en ganske framtredende plass i ølhyllene. Dermed har ikke øl lenger det samme behovet for en egen norskhylle. Men alle norske produsenter som lager noe annet enn øl og akevitt, kan regne å friste en ganske usynlig tilværelse. Det er leit. Vi støtter derfor gjerne tanken om en egen hylle for norske produkter. Det kan heller ikke være noe i veien for at eksempelvis ølet er plassert både under ølkategorien og i norskhylla.

Markedet viktigst

Ønsket om en norsk hylle støttes av Tore Nybø, daglig leder og medgründer i Nøgne Ø, et av bryggeriene som har bidratt mye til sterkølveksten.
- En hylle som er øremerket norske produkter tror jeg vil hjelpe publikum til lettere å finne norske produkter og spesielt nyheter. Nå som vi har norsk whisky fra Grimstad hadde det vært fint å ha den på en «Norsk hylle» som gjør den lettere å oppdage.

Han mener det er andre faktorer som er viktigere enn Vinmonopolets innsats for å forklare veksten:
- De viktigste suksessfaktorene er at antall hjemmebryggere har økt veldig de siste tre år og dermed kunnskapen om øl. Vi er blitt påvirket av trenden med mikrobryggerier, først i USA og senest i Danmark og Sverige. Det er etablert mange nye bryggerier og bryggeripuber, og publikum er eksponert for et mye større mangfold. Dernest er antall importører og varesorter som tilbys i restaurantmarkedet blitt mye større.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her