Drikke
Etterlyser norsk hylle på polet

Etterlyser norsk hylle på polet

Matmerk kritiserer Vinmonopolet for manglende fokus på og stolthet over norskproduserte drikkealternativer. Fortsatt finnes det ingen egne hyller for eksempelvis norsk øl.
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2013 - 01:01

- Vinmonopolet med sin unike posisjon bør være en fanebærer for norsk drikkekultur. De  bør ta ansvar for å vise fram det spennende mangfoldet av norsk drikke som vi vet finnes. Gi Norge en egen hylle med norsk flagg, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist og legger til:

- Istedet er fokus på alt annet enn norsk når forbrukeren skal navigere blant hyllene på polet. Det er en skam at all verdens land - fra Sør-Afrika til Argentina - har hyllemeter på hyllemeter markert med egne flagg mens de norske drikkeopplevelsene blir gjemt bort i sporadiske kategorier eller under "diverse".

Mangler stolthet

Hun mener at så lenge Vinmonopolet ikke guider forbrukeren også til det norske tyder det på lite stolthet over egen kultur og manglende innsikt i folks økende interesse for norske mat- og drikketradisjoner.
- En norsk hylle vil kunne gi en a-ha-opplevelse for forbruker og tydeliggjøre norsk som et alternativ med et spennende mangfold. Med en spennvidde fra musserende Sider frå Hardanger, øl fra lokale bryggerier, fruktvin, ulike typer akevitt og alkoholfrie fruktmoster i verdensklasse vil kunne markere for forbrukeren hvilke spennende muligheter som finnes ved å velge norsk, mener Sundqvist.

Mye nytenking

350 norske varer er registrert på polets nettsider. De aller fleste finnes gjemt i bestillingsutvalget, få finner veien til hylla i et utsalg nær deg.
- Ekstra spennende er det at i tillegg til lange tradisjoner og etablerte produkter finnes det også produsenter som tenker nytt. Disse kan i fellesskap løfte frem hverandre. Å velge riktig type norsk øl til et godt måltid burde være en oppgave polet tar på seg på lik linje med å anbefale vin fra alle verdenshjørner. "Norsk øl til norsk mat".

Frykter stopp i utviklingen

Espen Lothe i Kinn Bryggeri i Florø vil gjerne synes bedre for forbruker. Han frykter hva som vil skje med utviklingen av norsk drikkekultur om det ikke fokuseres mer på småskalaprodusenter.

- Å lage en norsk hylle vil helt klart ha en positiv effekt. De fleste kjøper jo bare det de alltid har kjøpt. Det er naturlig at Vinmonopolet tar ansvar for å gjøre tilgjengelig det som finnes av norsk drikke. Det er veldig bra at de har merkelapper for lokale produkter, men jeg tror folk ville bli overrasket om de ble vist hvor mye som faktisk finnes. I tillegg kunne jeg ønske meg en regional tilpasning, slik at underskogen av småskalaprodusenter ikke bare kommer i bestillingsutvalget. En norsk hylle kan føre til at jeg vil kunne produsere og levere mer. Det har skjedd veldig mye innen utviklingen av norsk ølkultur, jeg frykter dette vil bremse opp om det ikke blir satset mer på dette.

- En tydelig norskmerket hylle må jo være en vinn-vinn-situasjon for både forbruker, produsent og Vinmonopolet selv, avslutter Sundqvist.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du kan fint lage en drink med to ingredienser. Denne gir maks uttelling
Ukens drink
Forsiden akkurat nå
Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt
Dagens rett

Grillspyd med mørt lammekjøtt og saftig pære smaker veldig godt

Vi regner med at grillen er klargjort som våren og dermed for dagens oppgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå
Dagens rett

Den perfekte mai-rett som kan testes ut allerede nå

Grillet gravlaks med potetsalat bare ber om at grillen fyres opp. Ansjosdressing setter en ekstra spiss på kombinasjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle
Matkurs og vinkurs
Winedinner 11. juni i Oslo

Autentiske smaker: Mat og vin fra Italias skjulte perle

Smak 5 viner fra Friuli-Venezia Giuli – et vinområde som fortjener langt mer oppmerksomhet. Smak et bredt spekter av druetyper til 4 smakfulle retter fra en av Oslos mest autentiske italienske restauranter, Vineria Ventidue.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset
+
Mat og vin i kombinasjon

Leken kombinasjon av and og appelsin med perfekt vinfølge i glasset

Når saftig and og vin fra Argentina møtes i harmoni, får også du en gyllen mulighet til å skinne som vertskap.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her