Vinmonopolet gjør altfor lite

Vinmonopolet gjør altfor lite

Det er mer på tross av enn på grunn av Vinmonopolets innsats for norske produkter, at norsk sterkøl har kraftig vekst. 
Aase E. Jacobsen
01 Januar 2013 - 01:30

Kai Gjesdal Henriksen, adm. dir. for Vinmonopolet, trekker i en mail til Apéritif fram at salget av norsk sterkøl har økt med 71 prosent siden 2009 og dermed implisitt tar æren for denne veksten. Tidligere denne uken kritiserte nemlig Matmerk-direktør Nina Sundquist Vinmonopolet for å gjøre for lite med norske drikkevarer.

Les saken her

Vinmonopolets toppsjef Kai Gjesdal Henriksen avviser kritikken med blant annet å vise til at lovverket rundt EØS-avtalen og alkoholreklameforbudet ikke gir Vinmonopolet anledning til å gi norske produkter en ekstraordinær presentasjon i butikkene.

Les hele kommentaren her

Sentrale representanter for norsk alkoholproduserende næring er uenige i Vinmonopolets prioritering.

- Det er ingen tvil om at Vinmonopolet kunne gjort mer å løfte fram norske produkter, uten å komme i konflikt med verken reklameforbudet eller EØS. I disse dager er det store plakater i polbutikkene med generisk reklame for vin fra Portugal. Når vil vi se tilsvarende reklame for norsk øl? Mitt inntrykk er at polet nærmest motvillig har ryddet plass for norske produkter, men nå er interessen for spesialøl så stor, at de ikke lenger har noe valg, påpeker Petter Nome, direktør i Bryggeriforeningen og legger til:

- I løpet av de siste 2-3 årene har norsk øl begynt å få en ganske framtredende plass i ølhyllene. Dermed har ikke øl lenger det samme behovet for en egen norskhylle. Men alle norske produsenter som lager noe annet enn øl og akevitt, kan regne å friste en ganske usynlig tilværelse. Det er leit. Vi støtter derfor gjerne tanken om en egen hylle for norske produkter. Det kan heller ikke være noe i veien for at eksempelvis ølet er plassert både under ølkategorien og i norskhylla.

Markedet viktigst

Ønsket om en norsk hylle støttes av Tore Nybø, daglig leder og medgründer i Nøgne Ø, et av bryggeriene som har bidratt mye til sterkølveksten.
- En hylle som er øremerket norske produkter tror jeg vil hjelpe publikum til lettere å finne norske produkter og spesielt nyheter. Nå som vi har norsk whisky fra Grimstad hadde det vært fint å ha den på en «Norsk hylle» som gjør den lettere å oppdage.

Han mener det er andre faktorer som er viktigere enn Vinmonopolets innsats for å forklare veksten:
- De viktigste suksessfaktorene er at antall hjemmebryggere har økt veldig de siste tre år og dermed kunnskapen om øl. Vi er blitt påvirket av trenden med mikrobryggerier, først i USA og senest i Danmark og Sverige. Det er etablert mange nye bryggerier og bryggeripuber, og publikum er eksponert for et mye større mangfold. Dernest er antall importører og varesorter som tilbys i restaurantmarkedet blitt mye større.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her