Vinmonopolets innkjøpssjef svarer

Vinmonopolets innkjøpssjef svarer

Erlend Leinum svarer ansvarlig redaktør Aase E. Jacobsen på hennes leder i magasinet Apéritif.
Aase E. Jacobsen
25 September 2013 - 18:12

Ansvarlig redaktør Aase E. Jacobsen framsetter i sin leder en rekke uriktige påstander om Vinmonopolets spesialbutikkordning.  

Svar til ansvarlig redaktør Aase E. Jacobsens leder i magasinet Aperitif:

Her kan du lese lederen i sin helhet

Hun hevder at spesialbutikkordningen strider mot prinsippene i EØS-kravene om lik markedsadgang, drives som en ”privat butikk” og ikke følger innkjøpsregimet. Dette er ikke korrekt. Vinmonopolets innkjøp til spesialutvalget foregår i tråd med Forskrift om AS Vinmonopolets innkjøpsvirksomhet, som gir regler for markedsadgang og likebehandling av våre leverandører. Hennes påstand om at det kun er en håndfull leverandører som får tilby til denne ordningen er heller ikke riktig. Alle Vinmonopolets leverandører har anledning til å tilby produkter til spesialutvalget og mange av dem gjør det. Det har de siste 12 mnd blitt kjøpt produkter til spesialutvalget fra 51 ulike leverandører, og antallet aktive leverandører som tilbyr øker stadig.

Hun er også bekymret for at det stadig flyttes produkter fra bestillingsutvalget til spesialutvalget. Antallet produkter i bestillingsutvalget har siden spesialbutikkordningen ble opprettet i 2005 økt fra 6 576 til 11 240. Produkter som er kjøpt inn til spesialutvalget har i all hovedsak vært produkter som enten ikke har vært tilgjengelig for norske forbrukere tidligere eller som har vært solgt til noen få som spesialbestillinger. Det er leverandørene som selv avgjør om de vil lansere sine produkter i bestillingsutvalget eller tilby dem til spesialutvalget .

Når det gjelder Jacobsens kritikk av at spesialutvalget kun er tilgjengelig i 6 butikker og ikke kan bestilles i Nettbutikken, er det praktiske grunner til dette. Vår vurdering er at nettbutikken per i dag ikke er en egnet kanal for salg av produkter kjøpt inn til spesialutvalget, først og fremst pga.  manglende kontroll på temperatur gjennom verdikjeden, i hovedsak transport og utleveringssteder som ikke eies av Vinmonopolet (dette er ofte sensitive og eksklusive produkter).  Når dette i tillegg er produkter som er spesielt attraktive, og i flere tilfeller sjeldne, så er verken kunden eller Vinmonopolet tjent med en ordning som ikke ivaretar produktenes kvalitet godt nok.

Erlend Leinum
Direktør Innkjøp og Vareforsyning
AS Vinmonopolet

Portrettfoto: Erik Thallaug

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her