Matkurs og vinkurs

Winemakers Dinner i Oslo 22. juni

Winemakers Dinner: Smak vellagret vin fra Bordeaux til en lekker 5-retter på Nedre Foss Gård
Foto: (mtoome)

Winemakers Dinner: Smak vellagret vin fra Bordeaux til en lekker 5-retter på Nedre Foss Gård

Siden du ikke får muligheten til å reise til Bordeaux i sommer, kan du på en kveld oppleve områdets legendariske viner, fra gode årganger og gode adresser, med fokus på de hvite vinene. Kjøkkensjefen på Nedre Foss Gård har komponert en lekker meny med som
Julie Helene Amundsen
01 Mai 2020 - 12:39

Bordeaux er et av verdens mest kjente vindistrikter, og området huser noen av de mest sagnomsuste vinene på markedet. Denne kvelden er det André Lurtons viner som står på menyen, og først og fremst produsentens hvite viner. Bordeaux er selvsagt aller mest kjent for sine røde viner, men det betyr ikke at de tørre hvitvinene er noe mindre spennende. Heller tvert om - for vi snakker om viner med et veldig godt lagringspotensial.

Det blir hele 6 deilige og ikke minst spennende viner fra Bordeaux. Til disse har kjøkkensjef Erlend Sætherø på Nedre Foss Gård komponert en svært så fristende meny. Sætherø har lang fartstid i bransjen og har lenge jobbet med det franske kjøkken. 

Jacques Lurton

Derfor blir det innertier når vintemaet denne kvelden er André Lurton. Denne franske vinmakeren var fram til han døde i fjor i en alder av 94 år, på mange måter kongen av Bordeaux. Han eide og driftet 7 vinhus i Bordeaux. Alle hvor kvalitet står høyt på prioriteringslisten. I dag er den hans barn som i stor grad eier gårdene, og det er hans sønn Jacques Lurton som drifter selskapet, og han er svært lidenskapelig når det kommer til vin. Den første vinen vi får smake denne kvelden er Château Bonnet Blanc fra André Lurtons hjemby Grezillac i Entre-deux-mers. 

Vi skal smake oss gjennom flere spennende vingårder som blant annet Château de Rochemorin som ligger i Pessac-Léognan-appellasjonen, bare noen kilometer fra Bordeaux' bykjerne. Her har det vært dyrket vin helt siden 1520, men det var først 1973 ar André Lurton tok over gården. De produserer i dag fire forskjellige viner. 

Château Couhins-Lurton

På menyen finner vi også en sjelden godsak fra Château Couhins-Lurton. De lager nemlig hvite viner av 100 prosent sauvignon blanc, noe som i dag fortsatt er ansett som en kuriositet i Bordeaux hvor de fleste hvitviner er en blanding av flere sorter. Det som gjør disse vinene interessante er den mineralske kompleksiteten de utvikler med tiden, og denne kvelden får du muligheten til å smake en fra 2014. Et morsomt fakta er at Château Couhins-Lurton produserte nesten kun røde viner frem til 1910. 

Det blir også rødt og hvitt fra Château La Louvière hvor sine vinmarker stammer helt tilbake til 1400-tallet. Gården har gjennom de siste århundrene hatt mange eiere, og det var i 1956 at André Lurton tok over driften. Navnet som er avledet av fransk for ulv, stammer fra den tiden hvor ulvene jaktet i området. 

Husk at du som medlem får rabatt på denne middag. Du blir medlem her. 

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern etter reglene staten har gitt. Det vil derfor bli noen endringer fra slik våre kurs er blitt gjennomført tidligere. Alle grupper vil sitte med 1 meters avstand mellom hver gjest. Du får kun sitte sammen med dem du har bestilt med. Det vil også bli lagt opp en bordplan, og alle gjester vil få tildelt sitteplasser på forhånd. Derfor er det viktig at de du vil sitte med bestiller sammen. På denne middagen vil det være langbord.

Endringer kan forekomme.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her