Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Matkurs og vinkurs

Winemakers Dinner i Oslo 22. juni

iStock-483795592-16x9.jpg
Foto: (mtoome)

Winemakers Dinner: Smak vellagret vin fra Bordeaux til en lekker 5-retter på Nedre Foss Gård

Siden du ikke får muligheten til å reise til Bordeaux i sommer, kan du på en kveld oppleve områdets legendariske viner, fra gode årganger og gode adresser, med fokus på de hvite vinene. Kjøkkensjefen på Nedre Foss Gård har komponert en lekker meny med som
Julie H. Amundsen
01 Kan 2020 - 12:39

Bordeaux er et av verdens mest kjente vindistrikter, og området huser noen av de mest sagnomsuste vinene på markedet. Denne kvelden er det André Lurtons viner som står på menyen, og først og fremst produsentens hvite viner. Bordeaux er selvsagt aller mest kjent for sine røde viner, men det betyr ikke at de tørre hvitvinene er noe mindre spennende. Heller tvert om - for vi snakker om viner med et veldig godt lagringspotensial.

Det blir hele 6 deilige og ikke minst spennende viner fra Bordeaux. Til disse har kjøkkensjef Erlend Sætherø på Nedre Foss Gård komponert en svært så fristende meny. Sætherø har lang fartstid i bransjen og har lenge jobbet med det franske kjøkken. 

Jacques Lurton

Derfor blir det innertier når vintemaet denne kvelden er André Lurton. Denne franske vinmakeren var fram til han døde i fjor i en alder av 94 år, på mange måter kongen av Bordeaux. Han eide og driftet 7 vinhus i Bordeaux. Alle hvor kvalitet står høyt på prioriteringslisten. I dag er den hans barn som i stor grad eier gårdene, og det er hans sønn Jacques Lurton som drifter selskapet, og han er svært lidenskapelig når det kommer til vin. Den første vinen vi får smake denne kvelden er Château Bonnet Blanc fra André Lurtons hjemby Grezillac i Entre-deux-mers. 

Vi skal smake oss gjennom flere spennende vingårder som blant annet Château de Rochemorin som ligger i Pessac-Léognan-appellasjonen, bare noen kilometer fra Bordeaux' bykjerne. Her har det vært dyrket vin helt siden 1520, men det var først 1973 ar André Lurton tok over gården. De produserer i dag fire forskjellige viner. 

Château Couhins-Lurton

På menyen finner vi også en sjelden godsak fra Château Couhins-Lurton. De lager nemlig hvite viner av 100 prosent sauvignon blanc, noe som i dag fortsatt er ansett som en kuriositet i Bordeaux hvor de fleste hvitviner er en blanding av flere sorter. Det som gjør disse vinene interessante er den mineralske kompleksiteten de utvikler med tiden, og denne kvelden får du muligheten til å smake en fra 2014. Et morsomt fakta er at Château Couhins-Lurton produserte nesten kun røde viner frem til 1910. 

Det blir også rødt og hvitt fra Château La Louvière hvor sine vinmarker stammer helt tilbake til 1400-tallet. Gården har gjennom de siste århundrene hatt mange eiere, og det var i 1956 at André Lurton tok over driften. Navnet som er avledet av fransk for ulv, stammer fra den tiden hvor ulvene jaktet i området. 

Husk at du som medlem får rabatt på denne middag. Du blir medlem her. 

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern etter reglene staten har gitt. Det vil derfor bli noen endringer fra slik våre kurs er blitt gjennomført tidligere. Alle grupper vil sitte med 1 meters avstand mellom hver gjest. Du får kun sitte sammen med dem du har bestilt med. Det vil også bli lagt opp en bordplan, og alle gjester vil få tildelt sitteplasser på forhånd. Derfor er det viktig at de du vil sitte med bestiller sammen. På denne middagen vil det være langbord.

Endringer kan forekomme.
iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her