Godbiter i pollisten
Denne hvitvinen fortjener en plass i kjelleren

Denne hvitvinen fortjener en plass i kjelleren

Ch. La Louvière dokumenterer til stadighet hvilken lagringskapasitet den her. Men smaker strålende allerede i sin ungdom og spesielt i en syrefrisk årgang som 2014.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2019 - 13:45

Ch. La Louvière 2014 er allerede fem år, men fortsatt ung med de klassiske tonene av bakt paprika som sauvignon blanc får etter noen år, godt blandet med semillondruens fedme og honningtoner samt kompleksitet fra eikemodningen og selvsagt vokststedet.  Som er Pessac-Léognans dype grusjordsmonn med innslag av kalkstein.

Glem kattepiss og asparges som sauvignon blanc-viner fra andre steder kan dufte av, det har aldri vært kjennetegnet til denne vinen som heller aldri nytes i sin pureste ungdom.

Den tar ett år på å bli ferdig fra vinkjelleren, inkludert 10 måneder i eik hvorav en tredel ny, og så får den hvile et par-tre år i flaske før den er klar.

Se alle årgangene av La Louviere som er testet opp gjennom årene

Renommeet til den hvite vinen fra Louvière-slottet skal gå tilbake til 1600-tallets Canada. Den finnes også i en enda mer lagringsdyktig rød utgave. Siden 1965 er slottet i Lurton-familiens eie – som for en måned siden mistet sitt overhode, André Lurton. Han ble 94 år og var aktiv langt opp i 80-årene.

Her kan du lese mer om denne energiske mannen

Og han får æren for å ha skapt appellasjonen Pessac-Léognan, et arbeid som startet med kjøpet av  La Louvière og ble kronet med hell i 1987.

Av hans sju barn som alle er i vinrelatert virksomhet, er det sønnen Jacques Lurton som overtar som øverste leder for Vignobles André Lurton. Selskapet besitter teller intet mindre enn 600 hektar i Bordeaux fordelt på en rekke vinslott.

Her kan du lese om de ulike slottene

Mesteparten av disse tilhører Ch. Bonnet som han overtok ansvaret for i 1953 og hvor han også bodde til sin død. Vinene herfra har utviklet seg til en gedigen suksess, også her til lands.

Se vinene fra Ch. Bonnet her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    André Lurton
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Bordeaux
    Pris:
    709.90 kr
    Varenummer:
    4404101
    90 POENG
    Ch. La Louvière
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her