Worlds50Best: Det nordiske kjøkken må slåss med dette om oppmerksomheten
Foto: (Worlds50Best2025)

Worlds50Best: Det nordiske kjøkken må slåss med dette om oppmerksomheten

Vi har sett det komme, men årets Worlds50Best forteller det i klartekst: det nordiske kjøkken er ikke like kult lenger – bare når det er i København. Verdens beste restauranter ligger for det meste i Lima og Bangkok.
25 Juni 2025 - 13:30

Blant verdens 50 beste restauranter er det bare fire nordiske: Alchemist, Franzen, Kadeau (København) og Vyn. Og tar vi med de 100 beste, altså den fulle listen, inkluderer den i tillegg Jordnær og Koan. Fire av 100 ligger altså København som dermed fortsatt er Nordens gastronomiske hovedstad.

Måler vi i form av antall Michelinstjerner er bildet annerledes. Danmark har 1 Michelinrestaurant pr 156.000 innbyggere, mens tallet for Norge er 252.000 innbyggere, for Sverige er det 441.000 og Finland 611.000. Om vi tar topografien i Norge med i betraktningen, ser vi at konsentrasjonen av Michelinstjerner i Norge er svært høy (sammenlignet med pannekakeflate Danmark). Men Island er faktisk aller best dekket, med sine tre stjernerestauranter og bare 387.000 innbyggere.

Som tidligere år holder Latin- og Sør-Amerika sterkt fokus med ni av 50 beste, og av dem ligger fire i Lima, Peru, inkludert verdens beste Maido.

Bangkok har fått en boost med i alt seks restauranter blant de 50 beste, og norgesfavoritten og vennen Gaggan som aller best på 6 plass.

Paris har nå fire av de 50, og kanskje snakker vi om en renessanse for det franske kjøkken?

Om du lurer på forskjellen på Michelin og Worlds50Best, er den betydelig hva angår utvelgelsen. Michelin bruker egne ansatte som må vurdere restaurantene de besøker etter et sett av kriterier, råvarekvalitet, beherskelse av teknikker, smaksharmoni, hvordan kjøkkensjefens personlighet uttrykkes gjennom restaurantens kokekunst og konsistens over tid.

Worlds50Best hviler på i øyeblikket 1120 matkyndige og hyppige restaurantgjester (kokker, journalister, foodies) som nominerer sine kandidater etter bestemte regler: Hvert medlem av juryen kan nominere sine beste restaurantopplevelser og inntil 6-10 restauranter, avhengig av mulighet til å reise, og aldri mer enn seks fra sin region.

Restauranten som topper ett år, kan ikke nomineres senere, men flyttes over i Best of the Best sammen med alle andre tidligere vinnere. Denne endringen ble innført fra 2019. Derfor er restauranter som Noma (2019), Geranium (2022), Central (2023) og Disfrutar (2024) borte fra listen. Dette forholdet er muligens også med på å flytte fokuset bort fra vår del av verden. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her