Worlds50Best: Det nordiske kjøkken må slåss med dette om oppmerksomheten
Foto: (Worlds50Best2025)

Worlds50Best: Det nordiske kjøkken må slåss med dette om oppmerksomheten

Vi har sett det komme, men årets Worlds50Best forteller det i klartekst: det nordiske kjøkken er ikke like kult lenger – bare når det er i København. Verdens beste restauranter ligger for det meste i Lima og Bangkok.
25 Juni 2025 - 14:30

Blant verdens 50 beste restauranter er det bare fire nordiske: Alchemist, Franzen, Kadeau (København) og Vyn. Og tar vi med de 100 beste, altså den fulle listen, inkluderer den i tillegg Jordnær og Koan. Fire av 100 ligger altså København som dermed fortsatt er Nordens gastronomiske hovedstad.

Måler vi i form av antall Michelinstjerner er bildet annerledes. Danmark har 1 Michelinrestaurant pr 156.000 innbyggere, mens tallet for Norge er 252.000 innbyggere, for Sverige er det 441.000 og Finland 611.000. Om vi tar topografien i Norge med i betraktningen, ser vi at konsentrasjonen av Michelinstjerner i Norge er svært høy (sammenlignet med pannekakeflate Danmark). Men Island er faktisk aller best dekket, med sine tre stjernerestauranter og bare 387.000 innbyggere.

Som tidligere år holder Latin- og Sør-Amerika sterkt fokus med ni av 50 beste, og av dem ligger fire i Lima, Peru, inkludert verdens beste Maido.

Bangkok har fått en boost med i alt seks restauranter blant de 50 beste, og norgesfavoritten og vennen Gaggan som aller best på 6 plass.

Paris har nå fire av de 50, og kanskje snakker vi om en renessanse for det franske kjøkken?

Om du lurer på forskjellen på Michelin og Worlds50Best, er den betydelig hva angår utvelgelsen. Michelin bruker egne ansatte som må vurdere restaurantene de besøker etter et sett av kriterier, råvarekvalitet, beherskelse av teknikker, smaksharmoni, hvordan kjøkkensjefens personlighet uttrykkes gjennom restaurantens kokekunst og konsistens over tid.

Worlds50Best hviler på i øyeblikket 1120 matkyndige og hyppige restaurantgjester (kokker, journalister, foodies) som nominerer sine kandidater etter bestemte regler: Hvert medlem av juryen kan nominere sine beste restaurantopplevelser og inntil 6-10 restauranter, avhengig av mulighet til å reise, og aldri mer enn seks fra sin region.

Restauranten som topper ett år, kan ikke nomineres senere, men flyttes over i Best of the Best sammen med alle andre tidligere vinnere. Denne endringen ble innført fra 2019. Derfor er restauranter som Noma (2019), Geranium (2022), Central (2023) og Disfrutar (2024) borte fra listen. Dette forholdet er muligens også med på å flytte fokuset bort fra vår del av verden. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her