Worlds50Best: Det nordiske kjøkken må slåss med dette om oppmerksomheten
Foto: (Worlds50Best2025)

Worlds50Best: Det nordiske kjøkken må slåss med dette om oppmerksomheten

Vi har sett det komme, men årets Worlds50Best forteller det i klartekst: det nordiske kjøkken er ikke like kult lenger – bare når det er i København. Verdens beste restauranter ligger for det meste i Lima og Bangkok.
25 Juni 2025 - 13:30

Blant verdens 50 beste restauranter er det bare fire nordiske: Alchemist, Franzen, Kadeau (København) og Vyn. Og tar vi med de 100 beste, altså den fulle listen, inkluderer den i tillegg Jordnær og Koan. Fire av 100 ligger altså København som dermed fortsatt er Nordens gastronomiske hovedstad.

Måler vi i form av antall Michelinstjerner er bildet annerledes. Danmark har 1 Michelinrestaurant pr 156.000 innbyggere, mens tallet for Norge er 252.000 innbyggere, for Sverige er det 441.000 og Finland 611.000. Om vi tar topografien i Norge med i betraktningen, ser vi at konsentrasjonen av Michelinstjerner i Norge er svært høy (sammenlignet med pannekakeflate Danmark). Men Island er faktisk aller best dekket, med sine tre stjernerestauranter og bare 387.000 innbyggere.

Som tidligere år holder Latin- og Sør-Amerika sterkt fokus med ni av 50 beste, og av dem ligger fire i Lima, Peru, inkludert verdens beste Maido.

Bangkok har fått en boost med i alt seks restauranter blant de 50 beste, og norgesfavoritten og vennen Gaggan som aller best på 6 plass.

Paris har nå fire av de 50, og kanskje snakker vi om en renessanse for det franske kjøkken?

Om du lurer på forskjellen på Michelin og Worlds50Best, er den betydelig hva angår utvelgelsen. Michelin bruker egne ansatte som må vurdere restaurantene de besøker etter et sett av kriterier, råvarekvalitet, beherskelse av teknikker, smaksharmoni, hvordan kjøkkensjefens personlighet uttrykkes gjennom restaurantens kokekunst og konsistens over tid.

Worlds50Best hviler på i øyeblikket 1120 matkyndige og hyppige restaurantgjester (kokker, journalister, foodies) som nominerer sine kandidater etter bestemte regler: Hvert medlem av juryen kan nominere sine beste restaurantopplevelser og inntil 6-10 restauranter, avhengig av mulighet til å reise, og aldri mer enn seks fra sin region.

Restauranten som topper ett år, kan ikke nomineres senere, men flyttes over i Best of the Best sammen med alle andre tidligere vinnere. Denne endringen ble innført fra 2019. Derfor er restauranter som Noma (2019), Geranium (2022), Central (2023) og Disfrutar (2024) borte fra listen. Dette forholdet er muligens også med på å flytte fokuset bort fra vår del av verden. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her