Hjemmelaget eplesoda
Foto: Ana Lopez Fernandez

Hjemmelaget eplesoda

Lag din egen friske og leskende eplesoda som blir helt lys og klar takket være (naturlig) syretilsetning og filtrering.

Fremgangsmåte

  1. Kutt opp grønne epler i båter og juice den med en fruktjuicer.
  2. Tilsett askorbinsyre i forholdet en toppet barskje for hver liter eplejuice.
  3. Sil juicen gjennom en rengjort sileduk og for hver 400 ml eplejuice, legg til 100 ml sukkerlake (1,5:1,0 sukkerlake, se nedenfor) og 50 ml syreløsning (oppskrift under).
  4. Sil så juicen gjennom ett kaffefilter. For hver 5 deler juice, legg til 1 del vann. Karboniser juicen.

Sukkerlake: mål opp 150 g sukker og miks den i 100 g kokende vann

Syreløsning:

5000 g vann

150 g sitronsyre

100g eplesyre

3 g druesyre

3 g askorbin syre

2 g salt

Kok opp vannet, rør inn alle syrene og salt og bland ut.

Tips:
Om noen av syrene er vanskelige å få tak i, så kan man også lage en syreløsning av bare sitronsyre som er lettere tilgjengelig gjennom apoteket.

Syreløsningen blir dog mye skarpere og mangler mineralkarakter, så ikke helt det samme, men slik lager du denne alternative varianten:

2500 g vann

120 g sitronsyre

1 g salt

Denne oppskriften bruker du blant annet i denne drinken 

Sendt inn av Johannes Sæterbø

Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6