Vodka Soda med mjødurt og roseblader
Villbrygg/Foto: Haakon Hoseth

Vodka Soda med mjødurt og roseblader

I denne drinken er det smaken av norsk sommer som dominerer.

Fremgangsmåte

Fyll glasset med is, bruk et målebeger til å beregne mengden av mjødurt-vodka. Hell over isen. Det samme gjelder lime. Vi har brukt pipette til å måle opp rose-eddiken, men har du ikke dette kan du bruke en teskje, det er omtrent 5 ml, men smak deg gjerne fram. Både eddiken og brennevinet kan ha variert smak (ut fra mengden plante som tilsettes). Hvor rike de er på smak kan også variere alt ettersom hvor og når de er sanket. Topp med boblevann og rør forsiktig rundt en gang. Pynt med enten mjødurtblad eller blomst eller roseblader.

Tips:
For å gjøre drinken enda mer spesiell og klar for fest har vi laget isbiter med blomster. Dette kan du gjøre ved å legge tørkede eller ferske blomster i isbitformer, og deretter fylle med vann og fryse ned. Bruk for eksempel løvetann, kornblomst, fioler eller roseblader. Du kan også bruke fryste bær. 

Slik lager du infusert rose-eddik:
Alle roser er spiselige, så du kan bruke noen fra butikken om du ikke har villrose, men kjøp i så fall økologiske ettersom blomster kan være hardt sprøytet med plantevernmidler. Bruk et syltetøyglass eller lignende og fyll opp med ca. 1/4 tørkede roseblader (eller eventuelt 3/4 ferske roseblader). Fyll resten av glasset med eddik og la det trekke i minst 2 dager. Jo lenger jo bedre. Vi har noen som har stått i 4 år, det smaker helt fantastisk. 

Slik lager mjødurt infusert vodka:
Både blomst og blad av mjødurten er spiselige. Bladene har en friskere og “grønnere” smaksprofil, men har fortsatt mye mandel- og vaniljetoner. De kommer tidlig på sesongen, så dette er noe som stort sett er lett å finne allerede i april/mai! Blomstene kommer litt senere, og har en enda rundere og søtere smaksprofil. 

Bruk for eksempel et syltetøyglass eller et Norgesglass. Det er en fordel at beholderen har en stor åpning så det er lett å ta ut bladene/blomstene når de er ferdig å trekke i brennevinen. Fyll opp ca 1/6 av glasset med tørkede planter og la det trekke i et par dager. Står de lenge kan det bli veldig kraftig smak. Bruker du ferske planter, kan du fylle opp ca. 1/4 av glasset før du heller over brennevin. 

Tips:
Blir vodkainfusjonen din for kraftig i smaken, kan du blande den ut med ren vodka til du har den smaken du liker.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Villbrygg/Foto: Haakon Hoseth

Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken