4 kryddersildfilet ferdig utvannet
1 rødløk
ev 1 neve hasselnøtter
3 dl dypfryste hele tyttebær
el 1-2 dl rørte tyttebær
1 dl rødvinseddik
1 dl vann
ca 1 dl sukker (etter smak)
2-3 ss frisk el 1 ts tørket timian
Skyll og tørk filetene. Skjær dem i skrå strimler. Skjær rødløken i halve skiver. Hasselnøtter deles el grovhakkes.
Bland tyttebær med eddik, vann, sukker og timian, etter smak. Hvor mye sukker du trenger, avhenger om bærene er sukret.
Legg alt lagvis i en krukke. Dekk godt til og la stå kjølig i minst 1 døgn.
Klassisk sursild:
Bør stå i minst 2 dgr, holdbar flere uker.
5-6 spekesildfileter (ca 500g), ferdig utvannet
1 gul løk el rødløk
ev litt dill
Lake:
1 1/2 dl sukker
1 dl eddik 7%
2 dl vann
1 ts hel pepper el allehånde
2 laurbærblad
ev 1 ts sennepskorn og/el noen nellikspirer
Kok opp ingr til laken, rør til sukkeret er smeltet. Avkjøl laken til den er kald.
Skjær silden i skrå strimler, løk i tynne skiver. Dill hakkes, også stilkene.
Legg sild, løk, lake og ev dill lagvis i en krukke/et glass. Sett på tett lokk eller folie. La sursilden stå kjølig i minst 2 døgn før servering.
Fremgangsmåte
Sild i sennepsaus:
Kan serveres samme dag, men er også holdbar.
ca 5 spekefileter 8ca 500g), ferdig utvannet.
litt hakket sylteagurk og ev
løk, dill
Saus:
1 dl rømme
3 ss olje
3 ss majones
3 ss mild sennep
ev litt skarp sennep
1 ss sukker
1 ss eddik 7%
Skyll og tørk filetene. Skjær dem i skrå strimler.
Saus: Visp rømme smn med olje og majones. Smak til med sennep, sukker og eddik.
Skal silden serveres samme dag, kan alt legges lagvis i en pen skål. Ellers blander du alt, og oppbevarer silden på glass.
Rømmesild:
Kan serveres samme dag, men er også holdbar i ca 1 uke.
4-6 kryddersildfileter, ferdig utvannet
Rømmesaus:
1 beger lettrømme
1 liten bit finreven ingefær ELLER
pepperot (ev på tube)
litt finhakket gressløk el purre
2 ss eddik 7%
2 ss sukker
Skyll og tørk sildefiletene. Skjær dem i strimler.
Bland sausen og smak den til. Husk at både pepperrot og ingefær blir sterkere på smak etter at sausen har stått en stund.
Bland silden i sausen. Eller legg sild og saus lagvis i krukke el fat, dersom den skal serveres samme dag. Dekk til og la stå kjølig fram til servering.