Braisert lam fra Coimbra, Chanfana à Moda de Coimbra
Foto: matprat.no

Braisert lam fra Coimbra, Chanfana à Moda de Coimbra

Fremgangsmåte

Ha kjøttet i en Chanfanagryte, vanlig jerngryte eller i en ildfast form med lokk sammen med alle de andre ingrediensene.
 
Hell på vin eller eplejuice/kraft til det dekker kjøttet. Sett på lokk og stek retten ved 200°C i forvarmet ovn i 1 time. Skru varmen ned til 180°C og hell evt. på mer væske. Stek videre i ca. 2 timer. Ikke rør i gryten, hell bare på mer vin/kraft slik at retten ikke tørker eller svir seg fast i formen.
 
Retten serveres med poteter med skall ved siden av. Retten kan også lages over natten. Stek retten først en time ved 200°C, skru så ned temperaturen til mellom 80 og 100°C og stek til nesten morgen.
 
Retten nedenfor spises i regionen Beira Litoral rundt byen Coimbra i Portugal. Der spises retten bare i bryllup og ved juletider. Den kalles derfor "carne de casamento" (bryllupskjøtt). Selv om retten er typisk for Coimbra finner vi den igjen i Beira-provinsen i Mosambik der den heter Chanfana ou Lampantana og spises på høytider. Lammekjøttet er i Mosambik byttet ut med geitekjøtt og det brukes i tillegg 150 g stekte bacontreninger, marinerte chilipepper (piri-piri), paprikapulver og hakket bladpersille. Gryten som brukes i Portugal er av hardbrent svart leire med stor åpning og lokk av leire. Den helt riktige smaken får man når gryten settes i en gammel vedfyrt stekeovn eller ildsted. I Mosambik brukes det en jerngryte.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her