Eggekaker i sukkerlake
Foto: Luiz Henrique Mendes

Eggekaker i sukkerlake

Papo de anjo som betyr "englekjake" er en klassisk bakst fra Portugal laget av primært eggeplommer. Perfekt som dessert eller til kaffen.

Fremgangsmåte

Smør 12 vanlige muffinsformer eller ildfaste porsjonsformer som tar 1 ¼ dl. Sett dem i en langpanne.

Pisk eggeplommene i en bolle med håndmikser på høy hastighet til de er tykke og blekgule og drypp fra vispen som løftes opp, danner et bredt bånd som flater ut meget langsomt.

Pisk eggehvitene med salt i en annen bolle til det danner seg stive topper. Vend hvitene inn i plommene til det så vidt har blandet seg. Fordel blandingen i formene. Hell så mye kokende vann i langpannen at det står halvveis opp på formene.

Stek i ovn ved 180 grader i 15-20 minutter, til det ikke henger noe fast på en spiss kniv du stikker ned i midten. Ta langpannen ut av ovnen og la kakene avkjøle seg i 5 minutter. Deretter tar du småformene opp av vannbadet og hvelver dem på et stort fat. Prikk noen få steder i hver kake med en cocktailpinne av tre.

Kok opp sukker og vann i en kjele på sterk varme og rør til sukkeret løser seg opp. La det koke til blandingen når det stadiet da den lar seg trekke ut i tynne tråder, det vil si at et kjøkkentermometer viser 110 grader og at blandingen er svært tykk. Ta kjelen av varmen og rør inn vaniljen.

Tips:
Du kan også la en kanelstang koke med i sirupen. 

Bruk en stor skje til å dyppe hver kake i sukkerlake. Snu på kaken, slik at sukkerlaken kommer til overalt. Legg kakene tilbake på fatet og hell resten av sukkerlaken over. Dekk til og avkjøl godt før servering.

Crema catalana- også kjent som creme brulee - er en annen slik dessert som visstnok stammer fra Alentejo i Portugal. Selv om enkelte kilder mener at creme anglaise kom aller først. 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her