Grillstekt kylling på spidd (Frango no espeto) (Portugal)

Fremgangsmåte

Start med marinaden: Varm olivenolje i en kjele på middels varme til oljen er meget varm, men ikke koker. Ha i et chiliflak. Hvis det flyter opp til overflaten og bobler, men ikke blir brunt eller svart, kan du ha i resten av chiliflakene. Hvis oljen er for varm, blir chiliflakene brent og da må du begynne helt forfra igjen, ellers vil oljen smake bittert. Hvis oljen ikke er varm nok, synker chiliflakene og bobler ikke. Da fortsetter du å varme opp oljen og sjekker temperaturen fra tid til annen med noen chiliflak. De skal frese og holde seg på overflaten av oljen i noen minutter. Så blir det rolig, og oljen blir lys oransje. Ta kjelen av platen og ha i sitronsaft og hvitløk. La marinaden bli helt kald. Ta til side 6 ss marinade som du skal bruke til å dyppe kyllingene med.

Hvis du bruker porsjonskyllinger, bretter du dem ut i "sommerfugl"-fasong: Skyll fuglene. Stikk en skarp kniv inn i buken og del fuglen langs ryggen. Så skjærer du forsiktig langs ryggraden og fjerner den helt. Brett ut fuglen slik at den ligger flatt, og bøy vingene under. Fjern overflødig halsskinn. Fuglen har nå form omtrent som en sommerfugl. Gjør det samme med de andre fuglene. Legg dem i en form med lave kanter og hell den avkjølte marinaden over. Hvis du bruker større kyllinger, heller du rett og slett marinaden over dem. Legg på lokk og sett dem i kjøleskapet natten over.

Neste dag tar du fuglene ut i romtemperatur og tenner trekullgrille.

Lag sausen du skal dryppe fuglene med: Smelt smøret i en liten stekepanne. Ha i resten av marinaden og den finhakkede hvitløken og la det småkoke i 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ta fuglene opp av marinaden og dryss salt og pepper over. Legg dem på grillristen med skinnsiden opp, og grill dem i 5-6 minutter. Drypp dem hele tiden med sausen. Vend fuglene og grill dem 5 minutter til, mens du stadig drypper dem, til det kommer klar væske ut når du stikker i dem med en spiss kniv. Steketiden er avhengig av hvor intens varmen er.

Legg fuglene på et varmt fat og server med pommes frites og tomatskiver drysset med hakket mynte.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nudler er den beste hurtigmiddagen
Dagens rett

Nudler er den beste hurtigmiddagen

Stekte nudler er godt å ty til i en travel hverdag. Denne oppskriften er både lynrask å lage og full av smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her