Grillstekt kylling på spidd (Frango no espeto) (Portugal)

Fremgangsmåte

Start med marinaden: Varm olivenolje i en kjele på middels varme til oljen er meget varm, men ikke koker. Ha i et chiliflak. Hvis det flyter opp til overflaten og bobler, men ikke blir brunt eller svart, kan du ha i resten av chiliflakene. Hvis oljen er for varm, blir chiliflakene brent og da må du begynne helt forfra igjen, ellers vil oljen smake bittert. Hvis oljen ikke er varm nok, synker chiliflakene og bobler ikke. Da fortsetter du å varme opp oljen og sjekker temperaturen fra tid til annen med noen chiliflak. De skal frese og holde seg på overflaten av oljen i noen minutter. Så blir det rolig, og oljen blir lys oransje. Ta kjelen av platen og ha i sitronsaft og hvitløk. La marinaden bli helt kald. Ta til side 6 ss marinade som du skal bruke til å dyppe kyllingene med.

Hvis du bruker porsjonskyllinger, bretter du dem ut i "sommerfugl"-fasong: Skyll fuglene. Stikk en skarp kniv inn i buken og del fuglen langs ryggen. Så skjærer du forsiktig langs ryggraden og fjerner den helt. Brett ut fuglen slik at den ligger flatt, og bøy vingene under. Fjern overflødig halsskinn. Fuglen har nå form omtrent som en sommerfugl. Gjør det samme med de andre fuglene. Legg dem i en form med lave kanter og hell den avkjølte marinaden over. Hvis du bruker større kyllinger, heller du rett og slett marinaden over dem. Legg på lokk og sett dem i kjøleskapet natten over.

Neste dag tar du fuglene ut i romtemperatur og tenner trekullgrille.

Lag sausen du skal dryppe fuglene med: Smelt smøret i en liten stekepanne. Ha i resten av marinaden og den finhakkede hvitløken og la det småkoke i 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ta fuglene opp av marinaden og dryss salt og pepper over. Legg dem på grillristen med skinnsiden opp, og grill dem i 5-6 minutter. Drypp dem hele tiden med sausen. Vend fuglene og grill dem 5 minutter til, mens du stadig drypper dem, til det kommer klar væske ut når du stikker i dem med en spiss kniv. Steketiden er avhengig av hvor intens varmen er.

Legg fuglene på et varmt fat og server med pommes frites og tomatskiver drysset med hakket mynte.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her