Grillstekt kylling på spidd (Frango no espeto) (Portugal)

Fremgangsmåte

Start med marinaden: Varm olivenolje i en kjele på middels varme til oljen er meget varm, men ikke koker. Ha i et chiliflak. Hvis det flyter opp til overflaten og bobler, men ikke blir brunt eller svart, kan du ha i resten av chiliflakene. Hvis oljen er for varm, blir chiliflakene brent og da må du begynne helt forfra igjen, ellers vil oljen smake bittert. Hvis oljen ikke er varm nok, synker chiliflakene og bobler ikke. Da fortsetter du å varme opp oljen og sjekker temperaturen fra tid til annen med noen chiliflak. De skal frese og holde seg på overflaten av oljen i noen minutter. Så blir det rolig, og oljen blir lys oransje. Ta kjelen av platen og ha i sitronsaft og hvitløk. La marinaden bli helt kald. Ta til side 6 ss marinade som du skal bruke til å dyppe kyllingene med.

Hvis du bruker porsjonskyllinger, bretter du dem ut i "sommerfugl"-fasong: Skyll fuglene. Stikk en skarp kniv inn i buken og del fuglen langs ryggen. Så skjærer du forsiktig langs ryggraden og fjerner den helt. Brett ut fuglen slik at den ligger flatt, og bøy vingene under. Fjern overflødig halsskinn. Fuglen har nå form omtrent som en sommerfugl. Gjør det samme med de andre fuglene. Legg dem i en form med lave kanter og hell den avkjølte marinaden over. Hvis du bruker større kyllinger, heller du rett og slett marinaden over dem. Legg på lokk og sett dem i kjøleskapet natten over.

Neste dag tar du fuglene ut i romtemperatur og tenner trekullgrille.

Lag sausen du skal dryppe fuglene med: Smelt smøret i en liten stekepanne. Ha i resten av marinaden og den finhakkede hvitløken og la det småkoke i 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper.

Ta fuglene opp av marinaden og dryss salt og pepper over. Legg dem på grillristen med skinnsiden opp, og grill dem i 5-6 minutter. Drypp dem hele tiden med sausen. Vend fuglene og grill dem 5 minutter til, mens du stadig drypper dem, til det kommer klar væske ut når du stikker i dem med en spiss kniv. Steketiden er avhengig av hvor intens varmen er.

Legg fuglene på et varmt fat og server med pommes frites og tomatskiver drysset med hakket mynte.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her