Hvit saus

Ingredienser
fløte, melk og mer
Se under fremgangsmåte
25 g smør
25 g hvetemel
3 dl melk
salt og pepper

Fremgangsmåte

http://www.klikk.no/mat/spise/article495547.ece

Metoden

Det beste er å lage en roux. En roux er simpelthen smør og mel, 50/50, som stekes sammen. Pisk smør og mel over middels varme i noen minutter. Så kan du begynne å ha i litt og litt melk. Det er viktig å røre rundt hele tiden ellers får du klumper. Det vil du heller ikke ha.

Gi sausen et oppkok mellom hver gang du har i mer melk så har du mer kontroll på konsistensen.

Variasjoner

Voilà! Der har du grunnsausen. Sausen under alle sauser.

Herfra og ut er det du som bestemmer. Om du vil ha en fyldigere smak kan du bytte litt (eller all) melken med fløte.

Et metode som er vanlig å bruke er å tilføre melken smak før du har den i (du kan gjøre det samme direkte i sausen også). Mange liker å trekke en kvart løk, noen laurbærblad og et par nellikspiker i 5-10 minutter i melken.

Eyvind Hellstrøm fortalte meg en gang at han pleide å bruke parmesan og litt sitronskall. Det har jeg gjort mange ganger siden.

Her kommer noen andre forslag til hvordan du kan variere den hvite sausen.

Sennep

Laurbær

Nellik

Karri

Muskat

Parmesan

Sitronskall

Denne klassikeren er udødelig og kan varieres i det uendelige.

i en tykkbundet kjele, smelt smøret. Ha i melet og pisk godt med en visp i 2-3 minutter på middels varme. Ha i litt og litt av melken. Fortsett å piske hele tiden. La sausen få et oppkok mellom hver gang. Smak til med salt og pepper. Sausen kan varieres i det uendelige. Her er noen forslag til smaker: Sennep Dill Parmesan Sennep Laurbær Nellik Muskat Sitronskall

Sendt inn av Knut Yngve Davanger

Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her