Hvit saus

Ingredienser
fløte, melk og mer
Se under fremgangsmåte
25 g smør
25 g hvetemel
3 dl melk
salt og pepper

Fremgangsmåte

http://www.klikk.no/mat/spise/article495547.ece

Metoden

Det beste er å lage en roux. En roux er simpelthen smør og mel, 50/50, som stekes sammen. Pisk smør og mel over middels varme i noen minutter. Så kan du begynne å ha i litt og litt melk. Det er viktig å røre rundt hele tiden ellers får du klumper. Det vil du heller ikke ha.

Gi sausen et oppkok mellom hver gang du har i mer melk så har du mer kontroll på konsistensen.

Variasjoner

Voilà! Der har du grunnsausen. Sausen under alle sauser.

Herfra og ut er det du som bestemmer. Om du vil ha en fyldigere smak kan du bytte litt (eller all) melken med fløte.

Et metode som er vanlig å bruke er å tilføre melken smak før du har den i (du kan gjøre det samme direkte i sausen også). Mange liker å trekke en kvart løk, noen laurbærblad og et par nellikspiker i 5-10 minutter i melken.

Eyvind Hellstrøm fortalte meg en gang at han pleide å bruke parmesan og litt sitronskall. Det har jeg gjort mange ganger siden.

Her kommer noen andre forslag til hvordan du kan variere den hvite sausen.

Sennep

Laurbær

Nellik

Karri

Muskat

Parmesan

Sitronskall

Denne klassikeren er udødelig og kan varieres i det uendelige.

i en tykkbundet kjele, smelt smøret. Ha i melet og pisk godt med en visp i 2-3 minutter på middels varme. Ha i litt og litt av melken. Fortsett å piske hele tiden. La sausen få et oppkok mellom hver gang. Smak til med salt og pepper. Sausen kan varieres i det uendelige. Her er noen forslag til smaker: Sennep Dill Parmesan Sennep Laurbær Nellik Muskat Sitronskall

Sendt inn av Knut Yngve Davanger

Forsiden akkurat nå
God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når norske grønnsaker er så gode som nå, må de få spille hovedrollen
Dagens rett

Når norske grønnsaker er så gode som nå, må de få spille hovedrollen

Sommerkålen smaker fantastisk rå i en salat med en dressing som her. Matchet med bulgur, solmodne tomater og eventuelt litt spekemat, er middagen fullverdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her