Hvit saus

Ingredienser
fløte, melk og mer
Se under fremgangsmåte
25 g smør
25 g hvetemel
3 dl melk
salt og pepper

Fremgangsmåte

http://www.klikk.no/mat/spise/article495547.ece

Metoden

Det beste er å lage en roux. En roux er simpelthen smør og mel, 50/50, som stekes sammen. Pisk smør og mel over middels varme i noen minutter. Så kan du begynne å ha i litt og litt melk. Det er viktig å røre rundt hele tiden ellers får du klumper. Det vil du heller ikke ha.

Gi sausen et oppkok mellom hver gang du har i mer melk så har du mer kontroll på konsistensen.

Variasjoner

Voilà! Der har du grunnsausen. Sausen under alle sauser.

Herfra og ut er det du som bestemmer. Om du vil ha en fyldigere smak kan du bytte litt (eller all) melken med fløte.

Et metode som er vanlig å bruke er å tilføre melken smak før du har den i (du kan gjøre det samme direkte i sausen også). Mange liker å trekke en kvart løk, noen laurbærblad og et par nellikspiker i 5-10 minutter i melken.

Eyvind Hellstrøm fortalte meg en gang at han pleide å bruke parmesan og litt sitronskall. Det har jeg gjort mange ganger siden.

Her kommer noen andre forslag til hvordan du kan variere den hvite sausen.

Sennep

Laurbær

Nellik

Karri

Muskat

Parmesan

Sitronskall

Denne klassikeren er udødelig og kan varieres i det uendelige.

i en tykkbundet kjele, smelt smøret. Ha i melet og pisk godt med en visp i 2-3 minutter på middels varme. Ha i litt og litt av melken. Fortsett å piske hele tiden. La sausen få et oppkok mellom hver gang. Smak til med salt og pepper. Sausen kan varieres i det uendelige. Her er noen forslag til smaker: Sennep Dill Parmesan Sennep Laurbær Nellik Muskat Sitronskall

Sendt inn av Knut Yngve Davanger

Forsiden akkurat nå
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her