Hvit sjokolade- og limeparfait
Foto: Aina C. Hole

Hvit sjokolade- og limeparfait

Fremgangsmåte

Denne oppskriften har sin helt spesielle historie. Den ble nemlig kreert til Kokklandslagets deltagelse i Kokke-OL 2000. Kokkelandslaget ble hedret med bronsemedalje.
Jeg har laget desserten den slik den ble laget den gangen, i kremerhusformer.
Kremmerhusene:
Lag formene først. Klipp arkene i to, lag kremerhus og fest godt med tape. Sett formene i for eksempel en eggekartong så de står støtt.

Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele, og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring.

Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter, klem ut vannet og ha dem over i kjelen. Rør godt. Hell alt over i en bolle og pisk til det er romtemperert, bruk gjerne miksmaster.

Brekk sjokoladen i biter og ha den over i en liten bolle. Sett denne i en kjele med vann og smelt sjokoladen ved middels varm temperatur.

Visp fløten til myk krem.

Eggeblandingen og sjokoladen bør ha lik temperatur når det blandes. Hell sjokoladen i eggeblandingen, rør sammen og vend inn kremen forsiktig til slutt. Fyll massen kremerhusene og frys dem.

Ta ut parfaiten noen minutter før den skal anrettes slikt at den lett slipper formene.

Tips:  Ved å koke opp egg og fløte unngår du iskrystaller ved frysing.

Morellkompott:
Ha vann, kanelstang, sukker, sitronskall og - saft i en kjele og kok opp. La det småkoke på svak varme til det nesten blir til sirup. Tilsett moreller og la alt bli gjennomvarmt.

Server morellkompotten lun, ikke kjøleskapskald.

Dekorkjeks:
Bland sammen hvetemel, melis og kakao. Tilsett sammenpisket egg og smør og elt sammen til en tykk røre/deig.

Legg bakepapir på stekebrettet. Smør røren/deigen utover i et tynt lag. Legg et lag bakepapir over og stek kjeksen ved 160°C ca. 5 minutter. 

Ta ut brettet. Skjær/marker trekanter og stikk ut/marker tre sirkler i hver trekant. Stek videre til kjeksen er lys brun og sprø.

Form kjeksen til en bølge mens den ennå er varm.

Kjeksen kan oppbevares i tett boks et par uker.

Tips:  Kjeksen kan selvfølgelig utformes på andre måter.

Anrett desserten slik:
Legg et par spiseskjeer lun morellkompott i bunnen av en skål eller på en asjett. Sett parfaiten på og dekorer med kjeks til slutt.

Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 359.90 kr Bestillingsutvalget
    87 POENG
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her