Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus
Foto: Ragge Strand

Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus

Med denne oppskriften kan du lage alle mulige pepperkakefigurer og bygninger - bare fantasien setter grenser.

Fremgangsmåte

Tips: Pepperkakedeigen bør ligge kaldt et døgn før den bakes ut.

Dag 1:
Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt.

Bland halvparten av melet med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen.

Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben.

Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca. 1 døgn.

Dag 2:
Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen man ønsker, bruk en mal .

Deigen kjevles ut til den er ca. 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer.

Legg bakepapiet med husdelene over på en bakeplate. Stek delene i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.

Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensettingen.

Gode tips og maler for pepperkakehus

Sammensettingen av huset:
Smelt sukkeret i en stor stekepanne over middels høy varme slik at det blir lysebrunt (karamellisering). OBS! Veldig varmt!

Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.

Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fint rivjern og rette dem forsiktig opp.

Tips: Du kan også lime sammen huset med melisglasur. Mange synes det er enklere og det er i hvert fall mindre farlig.

Pyntingen av delene:
Bland sammen ingrediensene til melisglasuren for hånd eller med en mikser. Hell glasuren i en sprøytepose eller lag et kremerhus av matpapir.
Pynt delene etter eget ønske.
 
 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

2
2/5 etter 13 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen