Øl- og honningmarinert elgsteik med eller uten soppsaus

Ingredienser
1 elgsteik på om lag 3 kg
5 dl mørkt øl
1 ss honning
2 ts finhakket frisk ingefær
2-5 hvitløkfedd, finhakket
2 ts timian eller rosmarin
salt og pepper
2-3 ss hvetemel
2 ss smør
ev. stekt sopp
1-2 ss små baconbiter
ev. fløte
ev. en dråpe konjakk eller akevitt

Fremgangsmåte

Lag marinaden: Bland øl, honning, ingefær, hvitløk og timian i en pose. Ha i kjøttet, press ut lufta og legg posen i en bolle (så det ikke blir søl dersom posen lekker). La kjøttet marinere så lenge du har tid til. Selv kort tid gir god smak til overflaten. Lengre tid gir kjøttet mulighet til å modne. Snu posen en et par ganger underveis.

La kjøttet stå ute i romtemperatur i minst 2 timer før du skal steke det i ovnen. (Hvis kjøttet holder romtemperatur, er det lettere å få et jevnt og godt resultat enn hvis kjøttet kommer rett fra kjøleskapet.)

Forvarm ovnen til 200 grader.

Ta kjøttet ut av posen. Ta vare på marinaden.

Skrap krydderne av kjøttet. Gni steika med salt, pepper og 1 ss av smøret.

Varm en stor panne over høy varme. Brun kjøttet godt på alle sider i til sammen rundt 10 minutter så du får en fin stekeflate. Ikke vask panna.

Ha kjøttet i en ildfast form, hell over marinaden og sett formen i ovnen. Skru straks ned varmen til 75 grader. La steke i 5 timer. Det gjør ingenting om kjøttet står en time eller to for lenge - det blir ikke overstekt. Bruk gjerne et steketermometer. Når kjernetemperaturen nærmer seg 70 grader, skru av ovnen.

Vil du ha soppsaus til steika, stek soppen i panna sammen med noen små baconbiter. Strø over mel. Hell over et par desiliter av marinaden, samt stekesjyen som har samlet seg under kjøttet og så mye fløte du føler for. Kok opp. La koke i noen minutter. Smak til sausen med salt (eller soyasaus) og pepper. Hvis den er for tyntflytende, ha i mer mel.

Hvis du vil ha en sprø stekeflate, stek kjøttet et par minutter på høy varme i panna før du skjærer det opp

Sendt inn av ellen hilleren

Forsiden akkurat nå
16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

16 år gammel champagne fra den fantastiske 2008-årgangen på et pol nær deg

Det er en sjelden godbit som venter den som setter pris på champagnens fascinerende univers av tertiæraromaer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol
+
Ukens vin

Skal du ha noen riktig lekre bobler, finner du denne på 134 pol

Denne Franciacorta-klassikeren er oppgradert av selveste Richard Geoffroy, kjellermester for Dom Pérignon gjennom 28 år. Som også utfordrer sake-tradisjonen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Chardonnaychampagne setter en ekstra spiss på festen – denne er også et veldig godt kjøp

En favoritt i kategorien chardonnaychampagne som også byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sugen på kebab? Du lager den enkelt selv
Dagens rett

Sugen på kebab? Du lager den enkelt selv

Renskåret svinekjøtt stekes raskt i panne og fylles i pitabrød med sprø salat og tomater og så mye chilisaus du liker. Enkelt, men også veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

To fra denne porteføljen er noe av det mest spennende blant de sterkere nyhetene i mai
+
Tester

To fra denne porteføljen er noe av det mest spennende blant de sterkere nyhetene i mai

Vi snakker vellagret sherry, men også historiske sørfranske sterkviner. Samt drikke som passer perfekt inn i mai

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her