Olas Bacalao

Fremgangsmåte

Legg fisken i et kar med rikelig vann. Det er en fordel å skylle av det øverste saltlaget først. Skift vann på kvelden og neste morgen. Har du klippfisk med skinn og ben så er det lettere å renske fisken for skinn og ben etter bløtleggingen. Hvis du kjøper fisk med skinn og bein så må du regne med noe svinn ved fjerning av skinnet og bena.

Skrell poteter og skjær den i skiver på ca 3mm-5mm. Skivene kan godt være tykkere nederst i gryten. Skrell løk og skjær den i tynne skiver.

Fisken renses og skjæres i biter. Størrelsen på fiskebitene er smak og behag, men en halv til hel fyrstikkeskes størrelse kan være ett tips.
Sett gryten på platen  på nest varmeste innstilling. Smelt smøret og la det bli gyllent. Hakk hvitløken og ha det i smøret, ha litt olje oppi og deretter noen spiseskjeer tomatpurè. La dette surre litt og rør det rundt så det blander seg. Ta kasserollen av platen. Denne mixen skal fungere som underlag for bacalaoen.

Start så med ett lag poteter i bunnen av gryten, potetlaget skal dekke bunnen. Deretter ett lag med fisk, så løk. På toppen av dette laget har du ca en halv boks tomatpurè og ca en halv boks hermetiske tomater og en par-tre spanskpepper. Dette gjentar du videre oppover i gryten (til sammen 3-4 lag) . På toppen av det siste laget fordeler du pimientosen skåret i tynne strimler eller biter. Saften fra pimientosen skal oppi gryten.

Hell deretter resten av oljen oppi gryten, og vask ut av tomatpureglassene med litt vann og tisett gryten. Veskenivået er passende når du ser vesken når du heller/bikker litt på gryten. Veskenivået skal før oppkok dekke ca 75-80 % av innholdet i gryten.

Sett gryten (med lokk) på moderat til høy varme (ca. 1500w). La innholdet få ett oppkok. Når det koker skrur du ned til laveste styrke. Ikke rør i gryten, men rist den av og til så det ikke koker fast i bunnen. Når poteten på toppen er møre er gryten ferdig. Dette tar ca. 1-1½ time avhengig av potetsort og tykkelse.

Serveres med flatbrød og/eller loff. God appetitt.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ola

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen  - med eller uten kjøtt
Dagens rett

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen - med eller uten kjøtt

Om du velger vegetarvarianten, kan denne gryta faktisk serveres kald. Som en tyktflytende salat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her