Olas Bacalao

Fremgangsmåte

Legg fisken i et kar med rikelig vann. Det er en fordel å skylle av det øverste saltlaget først. Skift vann på kvelden og neste morgen. Har du klippfisk med skinn og ben så er det lettere å renske fisken for skinn og ben etter bløtleggingen. Hvis du kjøper fisk med skinn og bein så må du regne med noe svinn ved fjerning av skinnet og bena.

Skrell poteter og skjær den i skiver på ca 3mm-5mm. Skivene kan godt være tykkere nederst i gryten. Skrell løk og skjær den i tynne skiver.

Fisken renses og skjæres i biter. Størrelsen på fiskebitene er smak og behag, men en halv til hel fyrstikkeskes størrelse kan være ett tips.
Sett gryten på platen  på nest varmeste innstilling. Smelt smøret og la det bli gyllent. Hakk hvitløken og ha det i smøret, ha litt olje oppi og deretter noen spiseskjeer tomatpurè. La dette surre litt og rør det rundt så det blander seg. Ta kasserollen av platen. Denne mixen skal fungere som underlag for bacalaoen.

Start så med ett lag poteter i bunnen av gryten, potetlaget skal dekke bunnen. Deretter ett lag med fisk, så løk. På toppen av dette laget har du ca en halv boks tomatpurè og ca en halv boks hermetiske tomater og en par-tre spanskpepper. Dette gjentar du videre oppover i gryten (til sammen 3-4 lag) . På toppen av det siste laget fordeler du pimientosen skåret i tynne strimler eller biter. Saften fra pimientosen skal oppi gryten.

Hell deretter resten av oljen oppi gryten, og vask ut av tomatpureglassene med litt vann og tisett gryten. Veskenivået er passende når du ser vesken når du heller/bikker litt på gryten. Veskenivået skal før oppkok dekke ca 75-80 % av innholdet i gryten.

Sett gryten (med lokk) på moderat til høy varme (ca. 1500w). La innholdet få ett oppkok. Når det koker skrur du ned til laveste styrke. Ikke rør i gryten, men rist den av og til så det ikke koker fast i bunnen. Når poteten på toppen er møre er gryten ferdig. Dette tar ca. 1-1½ time avhengig av potetsort og tykkelse.

Serveres med flatbrød og/eller loff. God appetitt.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ola

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her