Ovnsbakt lammerygg med braiserte hvite bønner og kantareller
Foto: Richard Hauglin

Ovnsbakt lammerygg med braiserte hvite bønner og kantareller

Fremgangsmåte

Lammefileten skjæres fri for fett og sener ribbeina skal være på fileten men pusses rene for kjøtt og fett. Avskjæret brunnes godt og brukes til koking av lammekraft.

Lammefileten stykkes opp slik at du får en filetbit per person ­ det skal være et ben per filet. Fileten krydres og brunes godt i stekepanne før den stekes ferdig i ovn på 180 grader. Steketiden avhenger av tykkelsen på fileten. Prøv å stek 4 minutter i forvarmet ovn ­ la kjøttet så hvile i 10 minutter for så å steke nye 4 minutter. La kjøttet hvile i 5 minutter før du serverer det.

Bønnene dekkes med kaldt vann og skal stå i bløt natten over i romtemperatur. Bønner som flyter opp skal kastes. Sil av vannet og sett bønnene til kok i kaldt vann ­ kok opp og skum av de bønnene som flyter opp. Sil av vannet igjen og sett bønnene til koking med lammekraft. Kraften skal stå ca 2 cm over bønnene. La det hele koke opp for så å trekke på svak varme i 1 til 1 1/2 time eller til bønnene er møre.

Etter en halv times koking tilsettes gulrot, sellerirot, løk og laurbærbladet. Bønnene skal ikke tilsettes salt. Resten av lammekraften settes på kok i egen gryte og reduseres ned til den er tyktflytende - så tilsettes bønnene. Når bønnene er møre smaker du til med salt og pepper ­ kokekraften fra bønnene fungerer som saus.

Kantarellene renses og stekes i smør sammen med sjalottløk ­ krydres med salt og pepper ­ like før servering vendes soppen med 1 ss kaldt smør og persille.

Anrett pent på tallerken og dryss timianblader over - kjøttet kan serveres helt eller deles opp.

Mange andre deilige retter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her