Ovnsbakt reinsdyrfilet med to sauser
Tor Morten Myrseth

Ovnsbakt reinsdyrfilet med to sauser

Denne nydelige retten med reinsdyrfilet har syrlige sauser som matcher det lekre og møre kjøttet.

Fremgangsmåte

Tyttebærsausen:

  1. Fres mire poix i smør til gyllenbrunt. Hell over kraften. La koke opp og skum av. Kok inn til halvparten gjenstår.
  2. Tilsett rødvin og tyttebær og la koke inn til ca 4 dl gjenstår. Sil sausen over i en ny kjele. Sett til side.
  3. Før servering kokes opp og smakes til med salt og pepper. Jevn eventuelt med litt maisenna som er pisket ut i litt vann.
  4. Solbærsausen:
  5. Gjør som over men tilsett solbær og portvin. Deretter er fremgangsmåten lik.
  6.  Alternativ saus:
  7. Hvis du ikke får tak i frosne solbær, men bare tyttebær, kan du lage en saus ved å bruke tyttebærsausoppskriften over og erstatte rødvinen med portvin.
  8.  Potetpølse:
  9. Riv de skrelte potetene grovt. Press vannet godt ut. Bland med persille.
  10. Fres potetene møre i smør i middels varm panne.
  11. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.
  12.  Så langt kan du gjøre på forhånd.
  13. Når servering nærmer seg settes ovnen på 200 grader.
  14. Kjevle ut den tinte butterdeigen på melet bakebord til ca 2 med mer tykkelse.
  15. Legg potetblandingen oppå som en pølse og pensle med vispet eggeplomme langs deigkantene. Sett på papirkledd bakeplate.
  16. Pensle til slutt hele pølsen med vispet eggeplomme.
  17. Sett inn i den varme ovnen og stek i 10 minutter til pent brun.
  18. Ta ut av ovnen og la den kjølne litt før den skjæres i skiver.
  19.  Reinsdyrfileten:
  20. Rens fileten for hinner og fett. Brun den raskt i smør. Ta den opp og gni den inn med timian, salt og pepper.
  21. Legg den i en ildfast form og sett den i ovn som holder 200 grader. Stek i 8-10 minutter avhengig av tykkelse.
  22. Ta ut og la hvile minst 10 minutter før du skjærer i den.
  23.  Hvis det er lenge til den skal serveres, lar du den stå i romtemperatur og setter den inn i varm ovn i tre minutter når tiden nærmer seg.
  24. La den ligge noen minutter før du skjærer den opp.
  25. Sellerirotpuré:
  26. Skjær selleriroten i terninger. Kokes mør i vann.
  27. Hell av vannet og kjør til puré sammen med fløten i en food processor. Smak til med salt og pepper.
Arranger som følger:
Selleripuré i midten. Kjøttskivene oppå. Hell sausene i mønster rundt og server potetpølseskivene ved siden av. Hvis du ønsker mer grønnsaker, hvilket er å anbefale, damper du raskt broccoli eller små grønnsaker som neper, reddiker, minisquash som du serverer ved siden av, eventuelt legger under selleripuréen.
 
Tips:
Du kan også lage puré av søtpotet eller gresskar for mer fargespill.  

Sendt inn av Tor Morten Myrseth

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her