Sesamstekt klippfiskOksehaleterrin, gresskarfondant soya-linsevinaigrette og Roquefortpotetpuré

Ingredienser

700 g ferdig utvannet klippfisk
4 ss sesamfrø
olje
4 ss smør

Oksehaleterrin:
2 kg oksehaler
1 gulrot
1 kepaløk
½ purreløk
1 ss hel pepper
2 laurbærblader

2 banansjalottløk
2 ss kapers
4 ss sylteagurk
½ bunt gressløk
salt og pepper
sitron

Gresskarfondant:
Gresskar
oksehalekraft
1 kinesisk hvitløk
½ potte frisk timian
smør

Soya og linsevinaigrett:
½ pose Puy-linser
3 dl soya olje
½ dl soyasaus (kikkoman)
½ bunt gressløk finkuttes
1 banansjalottløk finkuttes i brunoise
salt og pepper
sitron

Roquefortpotetpuré:
8 mandelpoteter
100 g usaltet smør
1 dl fløte
75 g Roquefort
salt og pepper

Fremgangsmåte

Porsjoner klippfisken i 175 g porsjoner og vend i sesamfrø. Stek i panne med olje. Like før fisken er klar tilsettes 4 ss smør og fiskens vendes i smøret.

Oksehaleterrin:
Brun oksehalene i ovn på 225 grader i 25 minutter. Ha over i en kjele med kaldt vann, varm opp og skum av. Tilsett grønnsakene, pepper og laurbærblader. La småkoke i 4-5 timer. Sil. Plukk av alt kjøtt på oksehalene.

2 banansjalottløk
2 ss kapers
4 ss sylteagurk
½ bunt gressløk

Finkutt løk, kapers, sylteagurk og gressløk. Smak til med salt, pepper og sitron. Press denne blandingen sammen med kjøttet i en terrinform og avkjøl.

Skjær opp i ønskede stykker. Bruk kraften til gresskarfondanten.

Gresskarfondant:
Gresskar kuttes i store terninger, trekkes i en blanding bestående av oksehalekraft, kinesisk hvitløk og frisk timian til de får en myk kjerne. Brunes deretter raskt av i panne med brunet smør for å få en gylden farge.
Soya og linsevinaigrett:
Kok linsene til de er møre, og avkjøl. Bland alt, og smak til med salt, pepper og sitron.
Roquefortpotetpuré:
Potetene kokes møre i vann uten salt. Sil av og damp ut. Ha over i en miksebolle med smør, fløte og roquefort. Smak til med salt og pepper.

Sendt inn av Harald Berger,soussjef Bølgen og Moi LysverketVinforslag ved Frode Espedal,vinkelner Bølgen & Moi Lysverket

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her