Slik lager du operakake
Foto: Julie H. Amundsen

Slik lager du operakake

Selvfølge kan du prøve deg på en liten sang mens du baker denne kaken. Best resultat får du nok hvis du konsentrer deg om bakingen.

Fremgangsmåte

Jaconde kakebunner:
Pisk egg, mel, mandelmel og melis til en eggedosislignende tykkelse. Tilsett smeltet smør. Pisk sukker og eggehviter til marengs og vend inn i eggeblandingen.
Stryk deigen ut tynt på to bakebrett og stek på 180 grader i 10-12 minutter.

Kaffesirup til pensling av bunner:
Kok til sirup. Avkjøl.

Ganache:
Smelt sammen ingrediensene under omrøring.

Kaffekrem:
Bland 75 gram melk, eggeplomme og maizenna. Kok opp vanilje, pulverkaffe, 300 gram melk, fløte og sukker. Hell over eggeblandingen mens du pisker godt. Hell tilbake i kjelen og kok i ca. 1 minutt (NB. Rør godt mens du koker). Hell blandingen i en piskebolle. Ta ut vaniljestangen. Pisk i miksmasteren til ca. 25 grader. Pisk så inn smør og vanilje. Pisk til du får en glatt krem.

Glasur:
Bløt gelatin. Kok alt utenom gelatin til det begynne å tykne. Tilsett gelatin. Rør godt. 

Montering:
Kutt bunnene i to, slik at du får fire like store bunner. Begynn med en bunn. Pensle med kaffesirup, smør på ett tynt lag kaffekrem, deretter ett lag med ganache. Legg en ny bunn oppå ganachen og gjenta prosessen til du har 16 lag.

Frys kaken. Ta den ut av fryseren. Smør på glasur som holder ca 40 grader. Kutt kantene fine. Pynt eventuelt med jordbær, sjokoladespiral og bladgull som på bildet.

NB. Viktig at denne kaken serveres romtemperert. Da er den absolutt best.

Har du lyst til å bake en annen kake har du over 400 oppskrifter her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Lotte Arnesen Hogefeld, konditor, tidl Nedre Foss Gård, nå Munch

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vannbakkels fylt med friske bær og råkrem er smaken av sommer
Ukens kake
Vannbakkels med råkrem og bær

Vannbakkels fylt med friske bær og råkrem er smaken av sommer

Denne lettvinte og sommerlige retten passer like godt på kakebordet som til dessert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her lages den beste rosevin og hvitvinen til sjømat
+
Godbiter i pollisten

Her lages den beste rosevin og hvitvinen til sjømat

Det er fordi rosevinen er omtrent som en hvitvin, og hvitvinene er sublime uttrykk av drue og jordsmonn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl i gryta
Dagens rett
Blåskjell med bayer

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl i gryta

Mørkt øl som bayer er en veldig god ingrediens til blåskjell - og selvsagt godt å drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni
Dagens rett
Italiensk kyllinggryte

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni

Kylling og tomat er lett mat og selv om den er varm, er det et fint alternativ som søndagsmiddag i juni.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barna pynte pizzaen sin selv med rask pizzasaus og salamipølse
Dagens rett
Porsjonspizza med rask pizzasaus og salamipølse

La barna pynte pizzaen sin selv med rask pizzasaus og salamipølse

La barna ha det litt moro med dekorering av sine egne pizzaer. Da blir det ingen sure miner om at "jeg liker ikke ditt eller datt".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

40 nyheter i taxfreehyllene testet - nå også topp sider
+
Tester
Nyheter taxfree sommeren 2022

40 nyheter i taxfreehyllene testet - nå også topp sider

Skal du ut å reise med fly til utlandet i sommer, er det verd å merke seg disse vinene og siderne i taxfreebutikken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her