Spansk grytestek av lam
Foto: matprat.no

Spansk grytestek av lam

Grytestek er noe av det enkleste du kan lage, og lammestek egner seg utmerket. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus.

Fremgangsmåte

Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje over middels varme i 1 minutt.

Sett opp temperaturen og legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken.

Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.

La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1½ t. Når steketermometeret viser 65 grader, er steken lyserosa. Ved 70 grader er den gjennomstekt.

Ta steken ut av gryta. La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp (kjernetemperaturen vil øke noe mens steken hviler).

La kraften i kjelen koke inn til en saus. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maizena utrørt i 2 ss vann.

Grytesteken serveres med potetpuré eller stekte poteter på spyd.

Serveres med stekte poteter på spyd.

Stekte poteter på spyd:
Legg spydene i vann i 10-15 minutter. Træ poteter og kapers på spydene.
 
Stek potetspydene i en vid stekepanne i olje. Snu dem og dryss over salt, pepper og persille.
 
Tips: Dersom du ikke har friske urter, kan de erstattes med tørkede. Gå da ned på mengden til 1/3.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her