Spansk grytestek av lam
Foto: matprat.no

Spansk grytestek av lam

Grytestek er noe av det enkleste du kan lage, og lammestek egner seg utmerket. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus.

Fremgangsmåte

Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje over middels varme i 1 minutt.

Sett opp temperaturen og legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken.

Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.

La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1½ t. Når steketermometeret viser 65 grader, er steken lyserosa. Ved 70 grader er den gjennomstekt.

Ta steken ut av gryta. La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp (kjernetemperaturen vil øke noe mens steken hviler).

La kraften i kjelen koke inn til en saus. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maizena utrørt i 2 ss vann.

Grytesteken serveres med potetpuré eller stekte poteter på spyd.

Serveres med stekte poteter på spyd.

Stekte poteter på spyd:
Legg spydene i vann i 10-15 minutter. Træ poteter og kapers på spydene.
 
Stek potetspydene i en vid stekepanne i olje. Snu dem og dryss over salt, pepper og persille.
 
Tips: Dersom du ikke har friske urter, kan de erstattes med tørkede. Gå da ned på mengden til 1/3.

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her