Potet- og sellerimos:
400 g poteter, gjerne mandelpoteter eller en annen melen sort
400 g knollselleri
1 ½ dl melk
1 dl kremfløte
1 ss smør
salt, hvit pepper
Sopp:
400 g blandet sopp
salt og kvernet pepper
smør og olje til steking
Rødvinsaus:
1 stor sjalottløk
2 dl rødvin
4 dl god kraft av kalv eller okse
2 ss smør
salt og kvernet pepper
en klype sukker
Fremgangsmåte
Saus:
Finhakk sjalottløken og ha den i en liten kasserolle. Tilsett rødvinen og la det koke inn til 1/3, tilsett kraften og la det koke inn til halv mengde. Visp inn smøret og smak sausen til med salt, pepper og sukker.
Potet- og sellerimos:
Skrell poteter og knollselleri og skjær det i terninger. Kok det mørt i usaltet vann. Sil fra vannet og damp poteter og knollselleri godt. Mos blandingen og spe med melk og fløte til en fyldig, men ikke for fast mos. Rør inn smør og smak til med salt og pepper.
Sopp:
Rens og stek soppen, smak til med salt og pepper.
Torsk:
Dryss fiskefileten med grovt salt. La den ligge med saltet på i ca. 20 minutter. Skyll fisken godt i kaldt vann og klapp fileten tørr med kjøkkenpapir.
Krydre fisken med salt og kvernet pepper.
Alt. I: Ha litt olje i en varm, stor stekepanne. Legg fisken med skinnsiden ned i pannen. Stek torsken kun på skinnsiden i ca. 5 minutter ved middels varme. Når skinnet er sprøtt og gyllent snur du fisken og steker et par minutter på den andre siden.
Alt. II: Brun stykkene på skinnsiden i smør og olje på middels høy varme. Dette kan gjøres på forhånd. Like før servering etterstekes fisken i ovn ved 170 grader i ca. 5 minutter, med skinnsiden opp.
Anrett og server.
Tips: Bland litt mini-salat, brønnkarse eller ruccolasalat sammen med soppen rett før servering.
Denne oppskriften kan godt brukes som et vegetarisk alternativ, minus torsken altså, siden den har så stor smaksintensitet og trenger bare litt ris ved siden av for å gi god metthetsfølelse.