Stekt reinsdyrplomme, kantareller, glaserte grønnsaker, tartelett med potetpuré og fondantpotet, solbærsjy
Foto: Eva Brænd, Arild Kristiansen

Stekt reinsdyrplomme, kantareller, glaserte grønnsaker, tartelett med potetpuré og fondantpotet, solbærsjy

Ingredienser

ca 1,2  kg reinsdyrplomme (flatbiff)

Solbærsjysaus:
6  dl innkokt viltkraft
2  dl  rødvin
2  dl  portvin
100  g  solbær
50  g tørket solbær
3 ss balsamico
1 ss sukker
salt
pepper
maizenna

Grønnsaker:
1 kålrot
4 gulrot små
4 persillerot
12 stjerneløk
Gurkemeie

Grønnsaks-glaseringslake:
1 dl kyllingkraft
1 dl vann
3 ss sukker
Sitronsaft (smak til)
2 ss olivenolje
1 ss smør

Kantareller:
100 g kantareller
2 ss smør
1 ss solsikkeolje
1 fedd hvitløk
1 sjalottløk

Tartelett til potet:
Tertedeig
½ kg hvetemel
125 g smør
40 g eggeplomme
125 g vann
10 g salt
15 g sukker

Potetfondant og puré:
6 store mandelpoteter
100 g klaret smør
100 g kyllingkraft
4 fedd hvitløk
6 kvister timian
Melk
Usaltet smør

Fremgangsmåte

Solbærsjysaus:
Smelt sukkeret  til karamell og ha i eddik og solbær. Kok inn dette til sirup og ha i portvin og rødvin.
La dette koke i 10 min. Ha så i viltkraft. Kok inn til god smak og jevn med Maizena om nødvendig. Smak til med salt og pepper .

Grønnsaker:
Kålrot kuttes i rektangel. Blansjeres i gurkemeievann (1 ts pr liter vann) tilsatt salt til de er møre.
Gulrot skrelles og kuttes i naturlig form , blansjeres.
Pastinakk og løk blansjeres vanlig, må være møre.
 
Grønnsaks-glaseringslake:
Kokes sammen til god smak, pass på at syren kommer fram.
Glaser opp grønnsakene, smakes til. Tilsett olivenolje og 1 ss smør.

Kantareller:
Kantareller, renses og pusses, sauteres forsiktig opp med litt olje og smør og hvitløksfedd. Tilsett finhakket sjalottløk til slutt, smakes til.

Tartelett til potet:
Kjøres i foodprosessor, avkjøles.
Rull ut på pastamaskin, stikk ut og kle former, skjær bort kant og frys inn. Stek fra frossen tilstand i 3 min på 170 grader, deretter 5 min på 180.
 
Potetfondant:
Poteten tourneres til passe størrelse, bakes i 1 del klaret smør og 1 del kyllingkraft. Salt og pepper, hvitløk og timian tilsettes. Væsken skal ikke dekke potetene helt. Må snus under baking. Bakes ved 210 grader i ca 20 til 30 min.

Puré:
Avskjæret fra tournerte poteter kokes mørt, passeres. Lag en glatt puré med melk og usaltet smør. Smak til med salt.

Sendt inn av Espen Vesterdal LarsenKulinarisk Akademi

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 178.70 kr Basisutvalg, kategori 6
    88 POENG
Forsiden akkurat nå
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk
Dagens rett
Grillet biff med bulgursalat og tomat- og aprikossaus

Blir det grillvær i dag, fikser du middagen på et øyeblikk

Lukten av en saftig biff på grillen får tennene til å løpe i vann, og servert med en frisk sommersalat er dette en perfekt søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her