Viltkraft

Ingredienser
3 kg kraftben fra storvilt
1,5 dl nøytral olje
1 hode hvitløk
2 stk løk
3 stk gulrot
0,25 stk sellerirot
1 stk purre
2 ss tomatpuré
6 l vann
1 liten neve timian
1 stilk bladpersille
15 stk einebær (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 190 grader.
Legg beina i en langpanne.

Gni dem inn med 1 desiliter nøytral olje.
Brun beina i ovnen i 30-60 minutter, men husk å snu på dem hvert 5. minutt slik at de ikke blir brent.

Varm opp resten av oljen i en stor kasserolle. Fres grønnsakene mens du
rører til de begynner å bli gylne. Tilsett tomatpureen og fortsett å rør
mens du steker i tre minutter til.

Tilsett de brunede beina som ligger i langpanna. Kast det overflødige
fettet, og hell en del av vannet i langpanna. Deglaser (stek ut) all
smaken som er i panna og tilsett den store kasserollen.
Hell resten av vannet i kasserollen og kok opp.

Skum godt av med en øse eller skje.
Tilsett timian og laurbærblad, og fortsett å skumme av urenheter som kommer opp underveis.
Skru ned varmen slik at krafta syder i 4 timer.

Etter fire timer siles krafta over i en ren kasserolle. Kok ned til du sitter igjen med 4 liter kraft.

Avkjøl og oppbevar i kjøleskap om du skal bruke krafta de nærmeste
dagene. Når kraften har fått stå en stund kaldt vil fettet legge seg på toppen og blir enkelt å fjerne.

Frys ned alt som er til overs - antakelig er den fortsatt god om
et halvt år.

Sendt inn av Finn Birger Halvorsen

Forsiden akkurat nå
Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. oktober

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner

Smak noe av det aller beste fra Toscana når Fèlsina inntar hovedstaden den 06. oktober

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her