Wenches Kjøttkaker

Ingredienser

Kjøttkaker
500 g kjøttdeig
1,50 ts salt
0,25 ts pepper
0,25 ts malt muskat
1 krm ingefær
2,50 ss potetmel
2 dl melk eller vann
6 dl kraft til å trekke kjøttkakene i
Brun saus
2,50 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kraft
salt
pepper
Valgfrie smakstilsetninger til saus
1 stk lett brunet løk
2 ss solbærsirup
3 skiver brunost
2 ss rømme eller fløte
Kålstuing
0,500 kg grovhakket kål
vann og salt til koking
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt
malt muskat

Fremgangsmåte

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speding. For best resultat er det en fordel at kjøttdeig og spedingsvæske har samme temperatur (helst kald). Form farsen til runde kaker og stek i smør i middels varm stekepanne. Ha kakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun smør og hvetemel til brun saus i en gryte ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 10-15 min. Smak til med salt og pepper og en eller flere av smaktilsetningene som er foreslått i ingredienslisten.

Vil du lage en mager saus? Kok opp kraften fra kjøttkakene evt med lett brunet løk i båter. Jevn kraften med hvetemel rørt ut i litt kaldt vann til sausen får passe konsistens. Kok opp og la sausen trekke i 10-15 min. Smak til med salt og bruk evt litt sukkerkølør for å få rett farge.

Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet. Smelt smør og rør inn hvetemel, spe med melk (varm melk gjør det lettere å få en klumpfri saus). Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.
Vil du lage en mager saus:Visp melet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 8-10 min. smak til med salt og muskatnøtt.

Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Her finner du flere deilige oppskrifter på kjøttkaker

Frelst på pesto? Se bare her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Else Birgit Østro

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her