Wenches Kjøttkaker

Ingredienser

Kjøttkaker
500 g kjøttdeig
1,50 ts salt
0,25 ts pepper
0,25 ts malt muskat
1 krm ingefær
2,50 ss potetmel
2 dl melk eller vann
6 dl kraft til å trekke kjøttkakene i
Brun saus
2,50 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kraft
salt
pepper
Valgfrie smakstilsetninger til saus
1 stk lett brunet løk
2 ss solbærsirup
3 skiver brunost
2 ss rømme eller fløte
Kålstuing
0,500 kg grovhakket kål
vann og salt til koking
1 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl melk
salt
malt muskat

Fremgangsmåte

Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speding. For best resultat er det en fordel at kjøttdeig og spedingsvæske har samme temperatur (helst kald). Form farsen til runde kaker og stek i smør i middels varm stekepanne. Ha kakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun smør og hvetemel til brun saus i en gryte ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 10-15 min. Smak til med salt og pepper og en eller flere av smaktilsetningene som er foreslått i ingredienslisten.

Vil du lage en mager saus? Kok opp kraften fra kjøttkakene evt med lett brunet løk i båter. Jevn kraften med hvetemel rørt ut i litt kaldt vann til sausen får passe konsistens. Kok opp og la sausen trekke i 10-15 min. Smak til med salt og bruk evt litt sukkerkølør for å få rett farge.

Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet. Smelt smør og rør inn hvetemel, spe med melk (varm melk gjør det lettere å få en klumpfri saus). Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.
Vil du lage en mager saus:Visp melet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 8-10 min. smak til med salt og muskatnøtt.

Server med kokte poteter og rørte tyttebær.

Her finner du flere deilige oppskrifter på kjøttkaker

Frelst på pesto? Se bare her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Else Birgit Østro

Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her