10 år gammel rioja til knallpris

10 år gammel rioja til knallpris

Denne er det beste kjøpet blant vellagrete riojaer på polet.

 

Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Reserva 2010 er ikke bare gunstig priset, den byr også på mye smak i hver slurk. Og en smak som er skapt for norsk vilt, det betyr god mykhet i den modne fyldige frukten, men også god friskhet og saftighet og en pen fasthet i ettersmaken.

Den har merkbar eik og er en fulloktan-vin med sine 15 prosent alkohol, men den bærer dem veldig godt og ikke minst er den fortsatt veldig ungdommelig, alderen til tross.

Bak denne gule etiketten står et nytt Rioja-bekjentskap. Bodegas Patrocinio fungerer som et kooperativ med 200 medlemmer siden 1986. De disponerer til sammen 450 hektar i Rioja Alta fordelt på 1500 ulike parseller som igjen deles opp i 22 ulike typer jordsmonn. Patrocinio Zinio er deres prestisjeprosjekt som ble startet så sent som i 2005 med utgangspunkt i de 72 hektarene med høyestliggende vinmarker, mellom 550 og 590 m.o.h. med en plantealder opp mot 80 år.

Dette er et svar på trenden i Rioja med å søke stadig høyere for å kompensere for temperaturøkningene.

De beste vinmarkene ligger mellom 550 og 590 høydemeter og gir druer til vinene som finnes i Norge.

I høyden er dessuten jordsmonnet annerledes, siden det har et høyt kalkinnhold – noe som avsløres av den lyse fargen. Den kalkholdige leirjorden kombinert med gamle vinplanter gir lav avling og forskjellen i dag- og nattemperatur forårsaket av høyden, gjør sitt til at druene oppnår god syre og aroma. Kalsiumet (kalken) er gunstig for polyfenolutviklingen som igjen sørger for fargeintensiteten.

Bodegaens hovedkvarter er i Uruñuela – en landsby som ligger en mil unna elven Ebro som snor seg gjennom Rioja – i retning fjellkjeden Demanda som er en del av nasjonalparken Cebollera som igjen skiller Rioja fra Ribera del Duero i sør.

Til modningen av vinene brukes både fransk og amerikansk eik.

2010 er et år som har fått den høyeste skåren fra Rioja-myndighetene – som en av seks årganger de siste 20 årene. Det jeg har smakt fra andre Rioja-produsenter i denne årgangen har gjennomgående vært veldig godt og lovende.  

 

2011 er nok et slikt toppår, og toppvinen til bodegaen Patrocinio Zinio Selección de Suelos 2011 er nettopp fra denne årgangen. Forskjellen på de to er at denne siste er en seleksjon med utgangspunkt i jordsmonn. Mens reservaen får druer fra vinmarker ved 590 m.o.h. med det skrinneste jordsmonnet som tenkes kan, og planter som er mer enn 70 år, får den andre druer fra noe lavereliggende parseller med litt mer leirholdig jord. Det har trolig reddet den i 2011 som på generell basis var et enda varmere og tørrere år enn 2010, med 15 prosent lavere nedbør, fra et allerede lavt nivå.

Men for denne vinen har det ikke gitt noe annet enn enda mer stoff, fylde og mykhet i frukten. En virkelig lekkerbisken som dessuten passer perfekt på et julepyntet bord - hvis det skulle bety noe.

 

Her kan du se en liten film fra bodegaen

 

Zinio er et kvinnestyrt konsept med 80 prosent representasjon og dominans også i ledelsen.

 

Og María Martínez er vinmakeren.
 

Den yngste vinen i salg på polet, er Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Crianza 2016 og den har som navnet antyder tilbrakt kortere tid i fat (14 måneder) og i flaske før den havnet i Norge. Også den byr på super valuta for pengene.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Bod. Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Reserva 2016

Produsent:
Bod. Patrocinio S.C.L.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
250,00 kr
Varenummer:
1985401
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Bod. Patrocinio Zinio Selección de Suelos 2011

Produsent:
Bod. Patrocinio S.C.L.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
450,40 kr
Varenummer:
12205301
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Bod. Patrocinio Zinio Vendimia Seleccionada Crianza 2016

Produsent:
Bod. Patrocinio S.C.L.
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
176,10 kr
Varenummer:
1985301
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen