100 år gammel kokebok er viktigst

100 år gammel kokebok er viktigst

Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok fra 1914 er tidenes beste og viktigste norske kokebok.
Aase E. Jacobsen
26 November 2014 - 11:53

Det er det matinteresserte publikum som gjennom en nettavstemming valgte denne 100 år gamle klassikeren. Kriteriene de ble forelagt var «hvilken kokebok har satt preg på nordmenns forhold til mat for både i sin samtid og ettertid». Kokeboken må dessuten være en helnorsk produksjon og ikke en oversettelse eller norsk tilrettelegging.

Dette er de ti nominerte kokebøkene

Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok har kommet ut i 20 opplag og er trykt i flere enn 200.000 eksemplarer. Ingen annen norsk kokebok har oppnådd tilsvarende suksess.

Stiansen nest viktigst

Nummer to på listen over nordmenns favorittkokebøker gjennom tidene er en 10 år gammel kokebok, Stiansen til hverdags. Og der overraskende nok foran Ingrid Espelids Velkommen til mitt kjøkken. 20 år i Fjernsynskjøkkenet fra 1985.

Nominasjonsjuryen ser en link mellom Schønberg Erken og Stiansen ved at begge evnet å presentere oppskrifter som kunne brukes, for så vel de kresne som for de mer hverdagslige behov.

Da Bent Stiansen ble presentert for resultatet, var han naturlig nok overveldet.
– Jeg står mer enn gjerne i skyggen av Schønberg Erken. Hennes kokebok har fulgt meg gjennom hele livet, så det er en avgjørelse jeg støtter fullt og helt.

Etter offentliggjøringen av resultatet fra avstemmingen fikk Stiansen nok en mulighet til "duell" med Schønberg Erken. Da ledet han nemlig en auksjon av sjeldne kokebøker, deriblant en 1947-utgave av "Tidenes beste" som gikk for 850 kroner. Høyeste pris, kroner 1800, ble oppnådd for den langt sjeldnere Hanna Winsnes Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen i 1888-utgave. Inntektene fra auksjonen gikk i sin helhet til kokkeaksjonen Mat uten grenser sitt prosjekt for å løfte kokkeyrkets status i Sørøst-Asia.

Foto: Julie H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp
Ukens drink
Mayfair

Denne knallgule drinken er perfekt til påske og når du trenger noe som lyser opp

Appelsin og aprikos bidrar med farge og gin med friskhet - og ytterligere kick får smaken med litt nellik. Jula varer helt til påske - og påsken helt til jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her