100 år gammel kokebok er viktigst

100 år gammel kokebok er viktigst

Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok fra 1914 er tidenes beste og viktigste norske kokebok.

Det er det matinteresserte publikum som gjennom en nettavstemming valgte denne 100 år gamle klassikeren. Kriteriene de ble forelagt var «hvilken kokebok har satt preg på nordmenns forhold til mat for både i sin samtid og ettertid». Kokeboken må dessuten være en helnorsk produksjon og ikke en oversettelse eller norsk tilrettelegging.

Dette er de ti nominerte kokebøkene

Henriette Schønberg Erkens Stor kokebok har kommet ut i 20 opplag og er trykt i flere enn 200.000 eksemplarer. Ingen annen norsk kokebok har oppnådd tilsvarende suksess.

Stiansen nest viktigst

Nummer to på listen over nordmenns favorittkokebøker gjennom tidene er en 10 år gammel kokebok, Stiansen til hverdags. Og der overraskende nok foran Ingrid Espelids Velkommen til mitt kjøkken. 20 år i Fjernsynskjøkkenet fra 1985.

Nominasjonsjuryen ser en link mellom Schønberg Erken og Stiansen ved at begge evnet å presentere oppskrifter som kunne brukes, for så vel de kresne som for de mer hverdagslige behov.

Da Bent Stiansen ble presentert for resultatet, var han naturlig nok overveldet.
– Jeg står mer enn gjerne i skyggen av Schønberg Erken. Hennes kokebok har fulgt meg gjennom hele livet, så det er en avgjørelse jeg støtter fullt og helt.

Etter offentliggjøringen av resultatet fra avstemmingen fikk Stiansen nok en mulighet til "duell" med Schønberg Erken. Da ledet han nemlig en auksjon av sjeldne kokebøker, deriblant en 1947-utgave av "Tidenes beste" som gikk for 850 kroner. Høyeste pris, kroner 1800, ble oppnådd for den langt sjeldnere Hanna Winsnes Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen i 1888-utgave. Inntektene fra auksjonen gikk i sin helhet til kokkeaksjonen Mat uten grenser sitt prosjekt for å løfte kokkeyrkets status i Sørøst-Asia.

Foto: Julie H. Amundsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen