I dag avsløres hvilken kokebok som er tidenes beste

I dag avsløres hvilken kokebok som er tidenes beste

Møt opp i Mathallen og vær med på årets kokebokfest. Smaksprøver på årets høst fra kl 16.
Redaksjonen
24 November 2014 - 03:20

Avstemmingen er nå avsluttet. Hvilken bok som er tidenes beste og viktigste kokebok av de 10 nominerte, får du vite i dag, 25. november Møt opp i Mathallen. Vi feirer kokeboka fra kl 16 og utover.

160 år med kokebøker vurdert

Det skal være en bok som har satt sitt tydelige preg på det norske folk sitt forhold til mat, både da den utkom og i ettertid.

Dette var vinnerne av Beste norske kokebok 2013

Boka må være en helnorsk produksjon, altså ingen oversettelse eller norsk tilrettelegging. Derfor er en del velkjente utgivelser ikke med.

For at historien skal få bidra med sin dom lar vi dessuten tidsspennet strekke seg fra 1845 til 2004.

Lær mer om kokebokas historie

Av de tallrike kandidatene til prisen har juryen nominert 10 kokebøker som hver på sin måte har utmerket seg.

Du finner helt sikkert din favoritt blant kandidatene. Er det børker du ikke kjenner, kan det lønne seg å sjekke i besteforeldres bokhyller eller på biblioteket.

Juryen som har plukket ut de 10 bøkene er Henry Notaker, den i Norge som har størst kunnskap om kokebokas historie, Per A. Borglund, redaktør i Mat fra Norge, som ikke minst har Norges største samling av kokebøker, til sammen 8300 og den eldste er fra 1833. Dessuten Knut Stene-Johansen, matskribent og professor i litteratur, Kjersti Ørgersen, seksjonsleder i Norli og Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif.

Men folket skal få si sitt. Hvilken er den beste og viktigste?

Blant de som har stemt trekker vi ut 10 heldige vinnere av bokperlen 100 år med kokebøker, ført i pennen av Per A. Borglund.

Her kan du lese mer om bokpremien

Avstemmingen avsluttes ved midnatt 25. november 2014, og vinneren utnevnes den 25. november i Mathallen samtidig som Beste norske kokebok 2014 kåres. Kåringene er i regi av Apéritif og Norli.
 
 

 
 

Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen

Hanna Winsnes, Christiania 1845

 
Den første systematiske kokebok i Norge med pedagogiske, trinnvis oppbygde oppskrifter.

 
 

Fornuftigt Madstel

Clemens Bonifacius [pseudonym for P. Chr. Asbjørnsen], Christiania 1865

 
Denne annenutgaven av Asbjørnsens kokebok er den første i Norge med oppskrifter på matretter med sopp.

 
 

Stor kokebok

Henriette Schønberg Erken, 1914

 
Omtalt som 1900-tallets store klassiker, skrevet etter modell av de store, moderne, utenlandske bøker. Førsteutgaven var på 708 sider, omslaget tegnet av kunstneren Halfdan Arneberg. Verket kom i 20 utgaver fram til 1951.

 
 

Matlære

Kokebok for barneskolen, Inga Høst og Ingeborg Milberg, 1916

 
Denne lille boka fulgte norske skoleelever i tiår etter tiår, så lenge at den etter hvert ble oppdatert av andre forfattere. Her var det ikke bare oppskrifter, men også stoff om næringsmidler, ernæring, bakterier osv.

 
 

Kokebok

Statens lærerinneskole i husstell, 1933

 
Johanne Sveen utarbeidet denne læreboka, som ble brukt ved husstellskolen på Stabekk i en rekke år. Som årene gikk ble den stadig revidert, og flere forfattere var inne i bildet. En grunnbok i matlaging som har betydd mye for mange.

 
 

Fra mitt blå kjøkken

Hroar Dege, 1963

 
Boka har undertittelen «Kjøkkensjefens kokebok». Dege var sjefen over alle chefer i sin samtid, med base i sitt Blå kjøkken på Lapsetorget i Oslo. Leseren måtte beherske ord som glace, montere, legere og tranchere.

 
 

Velkommen til mitt kjøkken. 20 år i Fjernsynskjøkkenet

Ingrid Espelid Hovig, 1985

 
Ingrid var blitt et tv-ikon, et kulinarisk forbilde for flere generasjoner. Boka oppsummerer to tiår i rollen som nasjonens husstellærerinne, komplett med brennesnute, den makelause makrellen og persilledusker.

 
 

Fra Lom til Lyon

Arne Brimi, 1987

 
Arne Brimi var første norske deltaker i Bocuse d’Or og sørget for at den norske maten kom tilbake på menyen. Lom ble plutselig et matsentrum, og vi ble kjent med tyting, sjalottlauk og rypebryst med kreklingsaus.

 
 

Enkelt & Perfekt. Bagateller for alle

Eyvind Hellstrøm, 2002

 
Den var mer perfekt enn enkel, Bagatelle-sjefens ønske om å lære massene å lage gourmetmat hjemme. Leserne lot seg inspirere til å lage hummersalat med vanilje og grillet piggvar i soyasaus. Selv om presentasjonen ble litt slurvete.

Stiansen til hverdags

Bent Stiansen, 2004

 
Vår første kokkeverdensmester la Michelin-stjernen et øyeblikk i skuffen, og lærte oss å lage hverdagsmat fra hele verden. Statholdergaardens menyer ble byttet ut med norsk potetsalat, hjemmelagde fiskekaker og terte med løk og spekeskinke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her