22. september i Stavanger - Smak på Rhônedalens herlige mangfold

Apéritif bringer deg som bor i Stavanger deilige viner fra Rhônedalen. Og det vi skal smake gjenspeiler godt produksjonsmønsteret i Rhône, for de aller fleste av de 10 vinene er røde og fra dalens ulike regioner. Bli med og opplev Rhônedalens mangfold.
Redaksjonen
04 September 2004 - 11:07

Like før nest siste århundreskifte, i 1898, ble vinhuset Maison Henry Bouachon grunnlagt i det franske vinområdet Rhône, nærmere bestemt i Chateauneuf-du-Pape. Vinene ble lagret i firmaets nybygde vinkjellere i nabobyen Saint Pierre, derav navnet Caves Saint Pierre. I 2001, godt og vel ett hundre år senere, går selskapet inn i et tett samarbeid med den kjente vinprodusenten Robert Skalli og hans selskap Les Vins Skalli. Året etter tar Les Vins Skalli over styringen av firmaet Caves Saint Pierre som i 2003 også skifter navn til Maison Henry Bouachon, samtidig som Bouachon selv arbeider videre som selskapets rådgiver. Selve navnet Caves Saint Pierre lever videre som vinseriens merkenavn.

Rhônedalen har som nevnt et svært rikt mangfold av underregioner og byer med sine egne stilarter. Selvsagt innvirker også produsenten med sin produksjonsteknikk, men i så måte har også disse vært med på å sette fokus på den enkelte regions egenart. På lik linje med Burgund har altså Rhône en rik men samtidig konsistent samling vinstiler. For å vise at Caves Saint Pierre ønsker å videreføre denne fokus, lanseres serien Preference - en serie som skal reflektere moderne viner med dalens tradisjonsrike karakterer og eleganse i behold.

Mer enn halvparten av vinene fra serien Caves Saint Pierre selges til utlandet. Dette er viner med gjennomgående høy kvalitet fra nord til sør i Rhônedalen.

Det er Henry Bouachons niese, Marie Agnes Bouachon, som vi får stifte bekjentskap med når hun kommer til Norge med en rekke av husets viner. En rekke av disse er nyheter på Vinmonopolet. Du har derfor en ypperlig mulighet til å være tidlig ute med å finne nye favorittviner.

Smakingen er nå avholdt

Følgende viner skal smakes:
Mursteinsrød farge med fin fylde. Frisk, ren og rund stil med et lett krydderpreg. Lettdrikkelig ung Rhône-vin med fin syre.
Laget av: 60% grenache, 15% syrah, 15% cinsault og 10% mourvèdre.
 
Laget av: 60% grenache, 15% syrah, 15% cinsault og 10% mourvèdre.
 
Behagelig og rik vin. Den intense solen i regionen tilfører karakter av brent krydder til den deilige aromaen av bjørnebær og epler. Dette kombineres perfekt med undertonene av mokka. De myke tanninene gjør dette til en lettdrikkelig vin som passer til det meste av mat fra Middelhavsområdet.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Robust vin fra Rhône som viser en integrert og kompleks karakter. Kombinasjonen av friske aromaer fra sommerfrukt og antydning til fyldige brente kaffebønner, mokka og karamell viser en myk vin som er lett å verdsette alene eller med mange ulike typer mat.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Denne godt avrundede og kirsebærpregede rødvin danner en perfekt balansert karakter. Robust men likevel elegant vin som passer godt til vilt og storfe.
Laget av: Grenache, syrah.
 
En delikat kirsebærpreget rødvin med aromaer av ville jordbær og urtehage gjør denne Saint Joseph til en levende og forfriskende vin. Myke og elegante tanniner på ganen.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Et bra eksempel på en appellasjon fra Sør-Rhône på sitt aller beste. Dominert av kjennetegn som: damaskusplomme, plommer og pærer. Men også balansert av brent mokka og karamellaroma som er gjennomgående kjennetegn for denne regionen. Denne fremragende Gigondas-vin passer perfekt til Oksemørbradstek.
Laget av: Grenache, syrah.
 
Denne rike rødvinen balanserer de deilige aromaene av bakte frukter blandet med kanel og små delikate hint av ristede kakaobønner. Velstrukturert med myke - men vesentlige - tanniner og denne vinen er svært godt egnet til stekt og grillet kjøtt.
Laget av: Grenache, syrah, mourvèdre.
 
Velbalansert og elegant vin som er god til aperitiff eller også til fisk og skalldyr.
Laget av: Grenache, viognier.
 
w Preference Cotes du Rhone Rosé
(ikke i salg gjennom Vinmonopolet - pris kr. 100,00)
En lett og frisk rosévin som passer perfekt til varme sommerkvelder.
Laget av: Grenache.

Smakingen er nå avholdt

Tid: 22. september 2004 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Victoria Hotel,
Skansegaten 1, 4006 Stavanger.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 220904. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 18.09.04 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her