Første servitør-kongepokal til Mathias Toresen
Foto: (Servitørlauget KKHR)

Første servitør-kongepokal til Mathias Toresen

Han vant NM i Servitørfag 2023 foran Marius Tjelta og Birk Torp.
28 September 2023 - 10:01

28-årige Mathias Toresen som til daglig jobber som restaurantsjef på Selskapslokaler Oslo Militære Samfund, har deltatt i servitørkonkurranser og høstet seiere siden han var lærling. Dette er hans andre NM-gull, sist var i 2016. Ekstra godt satt seieren i årets NM siden han også er den første servitørnorgesmesteren i historien som får kongepokalen.  

Marius Tjelta ordner blomstene som også hører med i en servitørkonkurranse. Foto: Servitørlauget KKHR

På andreplass kom Marius Tjelta (31) også han en erfaren servitør, også i konkurranser, men som har vært ute av bransjen noen år. Men tydelig at kunsten sitter i ryggmargen. På tredjeplass kom Birk Torp (26) – til daglig på Renaa Matbaren, også han en erfaren konkurranseservitør.

Birk Torp dekker til en fireretters meny, en av mange oppgaver i servitør-NM. Foto: Servitørlauget KKHR

«Vi har jobbet i 10 år for at vinneren av denne viktige konkurransen for faget skal tildeles en kongepokal. Vi er utrolig stolte over at vi nå har fått ja til dette fra hoffet», uttalte Ann Mari Wang-Johannessen i Servitørlauget KKHR som arranger mesterskapet, da pokalen var i boks tidligere i år.

Dermed er servitør-NM likestilt med NM i kokkekunst.

Innholdet i servitør-NM skiller seg betydelig fra kokke-NM, men er ikke mindre krevende. For over to dager skal en rekke oppgaver som fordrer enorm grad av presisjon utføres.

Alt fra boksing av bord, en måte å kle inn et bord med duk, opprinnelig for buffeter. Her skal det ikke være en eneste skrukke i duken. Dessuten blindlukting av vin og brennevin, serviettbretting på tid. Drinkmiksing, transjering og flambering av plommer som skal serveres med håndpisket krem. av fire-Dekking av bord for fireretters meny, vin og mat i kombinasjon, sablering av musserende vin. Servering av treretters meny til gjester, inkludert transjering av ost ved bordet. Alt under nøye overvåking av jurykorpset og på tid.

Henrik Hamborg, politisk rådgiver for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv - en av sponsorene bak konkurransen, mener tiltak som dette er viktig for å ivareta ferdighetene og egenskapene til en god servitør, og at rekrutteringsarbeidet til servitørfaget må fortsette.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her