Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Akevitt - tester og artikler

Livets vann - aqua vitae - har en sentral plass på det norske julebordet, og det med rette. Flere internasjonale priser har plassert vårt nasjonalbrennevin som det beste i verden.
Redaksjonen
01 Desember 2008 - 01:02

Tester av akevitt

Her er oversikten over alle akevittene Apéritif har testet de siste årene. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Denne testen av 31 akevitter er vår førjulsgave til deg. Så vet du hva du skal ønske deg til jul - som alternativ til cognacen.

En jul blir aldri lik den andre så lenge juleølet og juleakevitten forandrer seg hvert år. Hvilken av årets juleakevitter blir din favoritt?

Det er få overraskelser i Apéritifs omfattende akevittest: Mange usedvanlig komplekse akevitter som bærer preg av godt håndverk og dermed få skuffelser. Med 36 produkter er bredden stor - alt fra lettere måltider til avec-alternativer. Finn julens akevitt her.

Apéritifs test omfatter rekordmange akevitter. Og ikke bare har vi blindsmakt fullsortimentet men også mange i tilleggsutvalget og bestillingsutvalget. Totalt 37 forskjellige akevitter finner du her en vurdering av og ikke minst med forslag til hva de skal nytes sammen med.

Apéritif har testet hele 30 forskjellige akevitter og fant få dødpunkter. Og ikke minst noen akevitter som til fulle demonstrerer at dette er noe nordmenn har grepet på. Gilde Non Plus Ultra har ingen over seg.

Artikler om akevitt
 
Her er oversikten over alle akevittene Apéritif har testet de siste årene. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.
 
Sundnæs Kroningsaquavit, en utgivelse i flaskeform til minne om kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i Nidarosdomen i 1906, er dobbelt kongelig.
 
Årets finalister i Linie Award må ikke bare beherske kunsten å matche og bruke akevitt i maten, i år skal råvarene være nordiske.
 
Høsten 2005 ble Morsa Unionsaquavit lansert - i anledning feiringen av 100-årjubileet for unionsoppløsningen med Sverige.

Årets juleakevitter (2005) kommer garantert til å treffe nordmenn hjemme.

Enten du tilhører de mange samlerne, eller du bare er glad i god akevitt, bør du prøve årets juleakevitt som er fornyet både utvendig og innvendig. 2003-årgangen, som for øvrig er den 16. i rekken, er ny såvel i innpakning som i det rent innholdsmessige.

Arcus ble i årets International Wine and Spirits Competition tildelt hele seks gullmedaljer. Tre akevitter, én cognac, én vodka og én likør nådde helt frem til juryens hjerter - og sanseorganer. To av disse ble også tildelt den aller gjeveste premien; Trophy Award 2003.

Den årvisse Juleakevitten kom på markedet for første gang i 1988, og ble umiddelbart en suksess. Halvor Heuch, landets eneste offentlig godkjente destillatør, gir deg her sin egen akevittmeny som en hyllest til akevitten, der menyen er nøye tilpasset Gilde Juleaquavit.

Årets julegave til alle akevittelskere er allerede på plass i bokhandelen. Boken Akevitt - en norsk brennevinshistorie er ført i pennen av Norges eneste legale destillatør, Halvor Heuch, og omfatter det meste en trenger å vite om akevitt og norsk brennevinshistorie.

Det har lenge vært hevdet at Bergen ikke har noen egen akevittradisjon, noe som har vist seg å være fullstendig feil. Nå er byens egen akevitt under navnet Bergens Aquavit 1818 lansert.

Den fornemme akevitten har fått navnet Bryllupsaquavit, og finnes kun i en serie på seks nummererte flasker. Akevitten ble lagt i gamle sherryfat den 22. september 1971, samme dag som prinsesse Märtha Louise ble født. Siden har den ligget og ventet på fatlageret til Arcus på Hasle i Oslo.

Jentedrikke er synonymt med pysedrikke, og jenter liker bare søtt kliss, i følge de barskeste gutta. Men det er ikke riktig. Jentene har, vel og merke når de er kommet over tenåringsfasen, derimot en mer forfinet gane og setter pris på de mer subtile aromaene.

Det skulle gå mange år før det nordnorske folk fikk en akevitt som de kunne kalle sin egen, men nå har det skjedd - med lansering på hederskronte Harald Jarl - for anledningen ved kai i Oslo.

Norske akevitter danket ut både russisk vodka og meksikansk tequila i verdens mest anerkjente brennevinskonkurranse. Gammel Opland stakk av med seieren, som første akevitt noensinne.

Mens nordmenn først og fremst sverger til den fatlagrede brune akevitten, står Aalborg Taffel Akvavit alene for 15 prosent av all sprit som omsettes i Danmark.
Den norske destillatøren Halvor Heuch fra Arcus produkter gjorde rent bord i verdensmesterskapet for akevitter. Oplandske Gammel gikk til topps, mens God Gamal Smaladram seiret i klassen for mest spennende nyskapning.

Rakefisk er det like mange meninger om som politikk. Men at det trengs smakskraft i glasset når rakefisken inntas er alle enige om. Og de mest ihuga rakefiskelskerne nekter å drikke noe annet enn akevitt.

Akevitten ble fremstilt da kronprinsen ble født, og har altså ventet på denne anledningen i 28 år. Navnet er Oplandske Bryllupsaquavit, og finnes kun i en serie på tolv nummererte flasker.

Relevante seksjoner hos Apéritif

• Apéritif Pollisten - Akevitt

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her