Alternative lukkemekanismer i vinflasker

I vår serie omkring feil på vin der årsaken skyldes korkens materiale/behandling har vi fått Frithjof Nicolaisen, kvalitetssjef hos Arcus Produkter, til å utrede hans erfaring på området.

Foranledningen for denne utredningen var et spørsmål fra én av våre oppvakte lesere som hadde lagt følgende innslag på våre diskusjonssider : -Er korkene helt tette, eller klarer man å etterlikne effekten fra naturkork som slipper gjennom litt "luft". Vil vinen modnes med en helt tett kork?

Det finnes flere alternativer til naturkork i lukke av vinflasker. Grunnen til at vintappere har sett etter alternativer er de feil som vinen har fått ved bruk av naturkork. Tyve flasker som er lagret likt kan gi forskjellig smak etter noen år på grunn av korken. I tillegg kommer lekkasjer og oppsmuldring når korken trekkes ut.

Skrukapselen er en helt tett lukke, men produsentene har vegret seg fordi man trodde publikum opplevde dette som enkel vin. Til tross for dette har endel produsenter i Clare Valley i Australia tappet dyr Riesling med skrukapsel.

Utseende
Siden plastkorkene ser ut som naturkork er det dette som er foretrukket. I 1990 var det to produsenter av slike og i dag er det omlag 50 produsenter. Den største australske vinprodusenten, Southcorp som nylig fusjonerte med Rosemount, har 44 prosent av alle flaskene sine tettet med plastkork. Ja selv en av verdens 10 beste viner, nemlig Grange, er i eksperimentsammenheng lukket med plast. - All Grange som selges er med naturkork, fordi vi ikke kjenner modningen og plastkorkens egenskaper over lengre tid. Vi har f.eks sett på lagring inntil to år fordi vi hovedsakelig tapper vin for konsum innen to år. Disse forsøkene viser at plastkork er like god som naturkork, sies det fra det hold.

Luft-tett
De viser også som innsender riktig påpeker at der en tettere lukke enn naturkork og vi antar derfor at vinen ikke får de ønskede lagringsaromaene vi f. eks kjenner fra kvalitetsvin med blant annet druesorten cabernet sauvignon. På trettitallet ble det funnet at lagringsaromaene var et resultat av en helt hermetisk tett lukke, men de siste tyve år er dette modifisert noe. Nå mener forskningen at det er en viss mikrotilgang av luft under lagringen.

Jeg understreker mikromengder idet naturkorken er en utrolig god barriere mot gassgjennomgang. Men samtidig har vi paradokset at den er tilsvarende lik med hvordan røykelukt setter seg i klærne. Det er vist hvordan impregnert treverk (behandlet med klorfenoler) i nærheten av vinflasker har gitt trikloranisol som har diffundert gjennom kork og skjemmet vinen. Impregnerte ornamenter i samme rom som vin oppbevares, samt behandlede trepaller for transport kan også være faktorer som er med på å gi naturkorken et dårligere rykte enn fortjent.

Antallet klager synker
Man anslår med at omlag 2 prosent av all vin som produseres er befengt med feil direkte relatert til korken. En stor varekjede i England fikk redusert kork-klagene med 33% etter de gikk over til plastkork. Og Marks & Spencer hevder at arbeidet forbundet med retur av én flaske vin koster forretningen 15 pund mens gjennomsnittprisen for en flaske i butikken er på fem pund. Den britiske vinimportørforeningen hevder at det de kaller "tainted" vin koster dem 100 millioner pund i året. Ikke rart at man har lett etter alternativer.

Informasjon viktigst
Plastkorken blir godt mottatt der man informerer. I en forbrukerundersøkelse blant vinkjøpere i Adelaide, endret holdningen til plastkorken seg sterkt før og etter de fikk lese en artikkel om hvorfor man brukte plastkorker. Her i Norge har vi fått litt negative reaksjoner fra restauranter som bruker de store korketrekkerne festet til bord fordi korken har gått inn i flasken. Noen har også klaget på at den er vanskelig å sette inn i flasken igjen og den tredje reaksjonen er fra miljøaktivister som hevder at fuglearter går tapt i korkskogene i Portugal når man går vekk fra å dyrke korkeika. Det er ikke et kostnadsspørsmål som får vinprodusenter til å se etter alternativer, men plastkorken er billigere enn den dyreste naturkorken og dyrere enn billigere korkekvaliteter som brukes på volumvarene.

Se også vår meningsmåling på korkvalg . Innholdet i denne artikkelen vil også bli lagt inn på våre FAQ-sider .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen