Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Amontillado, palo cortado og oloroso

Denne gruppen av sherryer er kraftigere enn manzanilla og fino. De kan også ha et godt lagrings- og modningspreg. Bruksområdene er mange.
Redaksjonen
25 Januar 2007 - 13:37

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Amontillado, palo cortado og oloroso

(95p)
Colosia Oloroso
J.C. Gutiérrez Colosía
Spania - Jerez
20733 Vectura - kr 73,80 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Brun med gul kant. Fantastisk kompleks duft med tørket tropisk frukt, nøtter, sjokolade, trevirke, røyk, vanilje.
Smak: Svært fyldig anslag, følger duften, nydelig syre, stor lengde med masse nøtter og god friskhet i ettersmaken.
Bruksområde: Allround supper og ostebord samt til peiskosen.
Vurdering: En meget raffinert oloroso til en fantastisk pris. 95 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 60 md. Fatlagring i solera-system
Bestill her:

÷ (92p)
Jalifa Amontillado Solera Especial
Williams & Humbert
Spania - Jerez
13175 Vectura - kr 134,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Lys brun. Svært rik duft med tørket frukt, rosiner, dadler, nøtter, røyk og trevirke.
Smak: Rikt anslag, fyldig med flotte syrer, sitter godt og lenge.
Bruksområde: Alene, smaksrike halvfaste og myke oster.
Vurdering: En svært velkomponert og kompleks amontillado. Meget godt kjøp. 92 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 19,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 30 års fatlagring i solera-system
Bestill her:

÷ (91p)
Apostoles Palo Cortado Muy Viejo
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
45746 Vectura - kr 199,00 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys brun med gullgul kant. Nydelig rik duft med toner av tropisk frukt, nøtter, søtlig trevirke og vanilje.
Smak: Noe sødme i anslaget, kompleks stil, stor fylde, balanserende syre, deilig sødme i finishen.
Bruksområde: Kosesherry, til en litt rustikk sigar.
Vurdering: En flott sherry. Meget godt kjøp. 91 p
Laget av: 92% palomino fino og 8% pedo ximenez
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Don Nuño Oloroso
Lustau
Spania - Jerez
20094 Vectura - kr 209,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Brun med lys kant. Rik duft av sjokolade, nøtter, tørket frukt, trevirke og kjøttkraft.
Smak: Bløtt fyldig anslag, følger duften godt, rik kompleks stil, middels syre, sitter godt og lenge.
Bruksområde: Alene, oksehalesuppe.
Vurdering: En maskulin sherry. Meget godt kjøp. 90 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Fatlagret i solerasystem.
Bestill her:

+ (89p)
NPU Amontillado
Sanchez Romate Hermanos
Spania - Jerez
40334 Vectura - kr 185,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Lys brun. God sødmefyl duft av tørket tropisk frukt, sitrusskall, røyk og trevirke.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, god fylde og syre, lang ettersmak med tørket frukt og trevirke.
Bruksområde: Tørre vellagrete oster.
Vurdering: En relativt rik amontillado med noe sødme uten at den er søt. Meget godt kjøp. 89 p
Laget av: Palmino fino
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Argüeso Amontillado
Herederos de Argüeso
Spania - Jerez
20734 VSD - kr 99,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Best Buys International
Farge og duft: Gulbrun. God innsmigrende duft med mye tørket frukt, nøtter og vanilje samt salt og en touch av aceton.
Smak: Følger duften, syrefrisk stil, relativt kompleks, sitter lenge med deilige toner av nøtter og appelsinskall.
Bruksområde: Fete/myke oster.
Vurdering: En amontillado for viderekomne. Meget godt kjøp. 88 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 15 års fatlagring i solera-system
Bestill her:

+ (87p)
La Frontera Amontillado Dry
Arcus Produkter
Spania - Jerez
12054 Vectura - kr 124,90 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Farge og duft: Lys gyllen. Fin duft av tørket frukt, særlig appelsinskall, nøtter og noe mineraler samt trevirke.
Smak: Fruktig bløtt anslag, følger duften, god ettersmak.
Bruksområde: Aperitiff, mulligatawny-suppe.
Vurdering: En fruktig og svært innsmigrende amontillado som alle vil like. Meget godt kjøp. 87 p
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Lustau Almacenista Palo Cortado 1/50
Emilio Lustau SA
Spania - Jerez
33477 Vectura - kr 151,90 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys brun. Lagret duft med vinterepler, rosiner, svisker, nøtter, mineraler og trevirke.
Smak: Bløtt anslag, en del fat, god syre og balanserende sødme, ganske kompleks stil, vokser utover smakskurven, rik og lang finish.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En rik sherrystil. Godt kjøp. 87 p
Laget av: 100% palomino fino
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Fernando de Castilla Antique Amontillado
Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42902 Cuveco - kr 279,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys brun. Frisk duft av tørket frukt, sitrus, trevirke og nøtter.
Smak: Friskt fruktig anslag, en del trevirke og mye nøtter i midten, middels fylde, god lengde med en del mineraler, litt varm finish.
Bruksområde: Kremet hummersuppe.
Vurdering: Verd prisen. 87 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Fernando de Castilla Antique Oloroso
Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42901 Cuveco - kr 269,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Sammensatt duft med et lite alkoholstikk.
Smak: Bløtt anslag, høy syre og en del fat, frisk finish.
Bruksområde: Kremet suppe, gratinert løksuppe.
Vurdering: En syrefrisk og litt atypisk oloroso. Knapt verd prisen. 84 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull
Ukens kake
Sitronostekake med mangocurd og pistasjebunn

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull

Søtt, syrlig og kaldt i skjønn forening med seig nøttebunn. Det blir vanskelig å holde fingrene unna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv
Godbiter i pollisten

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv

Men disse sommelierfavorittene finnes altså et tastetrykk unna, og vil garantert by på mye god vinopplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her