Amontillado, palo cortado og oloroso

Denne gruppen av sherryer er kraftigere enn manzanilla og fino. De kan også ha et godt lagrings- og modningspreg. Bruksområdene er mange.
Redaksjonen
25 Januar 2007 - 13:37

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Amontillado, palo cortado og oloroso

(95p)
Colosia Oloroso
J.C. Gutiérrez Colosía
Spania - Jerez
20733 Vectura - kr 73,80 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Brun med gul kant. Fantastisk kompleks duft med tørket tropisk frukt, nøtter, sjokolade, trevirke, røyk, vanilje.
Smak: Svært fyldig anslag, følger duften, nydelig syre, stor lengde med masse nøtter og god friskhet i ettersmaken.
Bruksområde: Allround supper og ostebord samt til peiskosen.
Vurdering: En meget raffinert oloroso til en fantastisk pris. 95 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 60 md. Fatlagring i solera-system
Bestill her:

÷ (92p)
Jalifa Amontillado Solera Especial
Williams & Humbert
Spania - Jerez
13175 Vectura - kr 134,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Lys brun. Svært rik duft med tørket frukt, rosiner, dadler, nøtter, røyk og trevirke.
Smak: Rikt anslag, fyldig med flotte syrer, sitter godt og lenge.
Bruksområde: Alene, smaksrike halvfaste og myke oster.
Vurdering: En svært velkomponert og kompleks amontillado. Meget godt kjøp. 92 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 19,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 30 års fatlagring i solera-system
Bestill her:

÷ (91p)
Apostoles Palo Cortado Muy Viejo
Gonzalez Byass
Spania - Jerez
45746 Vectura - kr 199,00 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys brun med gullgul kant. Nydelig rik duft med toner av tropisk frukt, nøtter, søtlig trevirke og vanilje.
Smak: Noe sødme i anslaget, kompleks stil, stor fylde, balanserende syre, deilig sødme i finishen.
Bruksområde: Kosesherry, til en litt rustikk sigar.
Vurdering: En flott sherry. Meget godt kjøp. 91 p
Laget av: 92% palomino fino og 8% pedo ximenez
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:

÷ (90p)
Don Nuño Oloroso
Lustau
Spania - Jerez
20094 Vectura - kr 209,80 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Brun med lys kant. Rik duft av sjokolade, nøtter, tørket frukt, trevirke og kjøttkraft.
Smak: Bløtt fyldig anslag, følger duften godt, rik kompleks stil, middels syre, sitter godt og lenge.
Bruksområde: Alene, oksehalesuppe.
Vurdering: En maskulin sherry. Meget godt kjøp. 90 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Fatlagret i solerasystem.
Bestill her:

+ (89p)
NPU Amontillado
Sanchez Romate Hermanos
Spania - Jerez
40334 Vectura - kr 185,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Lys brun. God sødmefyl duft av tørket tropisk frukt, sitrusskall, røyk og trevirke.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, god fylde og syre, lang ettersmak med tørket frukt og trevirke.
Bruksområde: Tørre vellagrete oster.
Vurdering: En relativt rik amontillado med noe sødme uten at den er søt. Meget godt kjøp. 89 p
Laget av: Palmino fino
Alkoholinnhold: 18,0% vol.
Bestill her:

+ (88p)
Argüeso Amontillado
Herederos de Argüeso
Spania - Jerez
20734 VSD - kr 99,90 (37,5cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Best Buys International
Farge og duft: Gulbrun. God innsmigrende duft med mye tørket frukt, nøtter og vanilje samt salt og en touch av aceton.
Smak: Følger duften, syrefrisk stil, relativt kompleks, sitter lenge med deilige toner av nøtter og appelsinskall.
Bruksområde: Fete/myke oster.
Vurdering: En amontillado for viderekomne. Meget godt kjøp. 88 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 15 års fatlagring i solera-system
Bestill her:

+ (87p)
La Frontera Amontillado Dry
Arcus Produkter
Spania - Jerez
12054 Vectura - kr 124,90 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Farge og duft: Lys gyllen. Fin duft av tørket frukt, særlig appelsinskall, nøtter og noe mineraler samt trevirke.
Smak: Fruktig bløtt anslag, følger duften, god ettersmak.
Bruksområde: Aperitiff, mulligatawny-suppe.
Vurdering: En fruktig og svært innsmigrende amontillado som alle vil like. Meget godt kjøp. 87 p
Alkoholinnhold: 17,5% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Lustau Almacenista Palo Cortado 1/50
Emilio Lustau SA
Spania - Jerez
33477 Vectura - kr 151,90 (37,5cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys brun. Lagret duft med vinterepler, rosiner, svisker, nøtter, mineraler og trevirke.
Smak: Bløtt anslag, en del fat, god syre og balanserende sødme, ganske kompleks stil, vokser utover smakskurven, rik og lang finish.
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En rik sherrystil. Godt kjøp. 87 p
Laget av: 100% palomino fino
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Bestill her:

+ (87p)
Fernando de Castilla Antique Amontillado
Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42902 Cuveco - kr 279,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys brun. Frisk duft av tørket frukt, sitrus, trevirke og nøtter.
Smak: Friskt fruktig anslag, en del trevirke og mye nøtter i midten, middels fylde, god lengde med en del mineraler, litt varm finish.
Bruksområde: Kremet hummersuppe.
Vurdering: Verd prisen. 87 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 19,0% vol.
Bestill her:

(84p)
Fernando de Castilla Antique Oloroso
Fernando de Castilla
Spania - Jerez
42901 Cuveco - kr 269,90 (50cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gyllen. Sammensatt duft med et lite alkoholstikk.
Smak: Bløtt anslag, høy syre og en del fat, frisk finish.
Bruksområde: Kremet suppe, gratinert løksuppe.
Vurdering: En syrefrisk og litt atypisk oloroso. Knapt verd prisen. 84 p
Laget av: 100% palomino
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her