Arbeidende vann gir sprø salat

Sju sorter salatfrø og 4000 liter vann om dagen er ingrediensene i den hydroponiske suksessen til Linlek Haskarn i kystbyen Hua Hin i Thailand.
Redaksjonen
08 Januar 2009 - 13:40

Hver morgen klokka seks starter de elleve ansatte i bedriften Suan Pak Nam arbeidet. Dagens første gjøremål er å gjennomgå bestillingene fra Hua Hins mange hoteller, som alle vil ha frisk salat til gjestene sine. Deretter sankes plantene inn fra store produksjonsbord som står på rekke og rad under beskyttende presenningtak. Leveransene kjøres ut med egen lastebil, og totalt lemper sjåføren et tonn salat og krydderplanter i løpet av ei arbeidsuke.

- Det startet med at jeg produserte salat i hagen min, til eget bruk. Jeg lot kokken ved restaurant Mama Mia smake. Han ble så begeistret at han bestilte sin første forsendelse umiddelbart. Da mannen min døde for tre år siden, satset jeg for fullt som farmer, og nå kunne vi ha levert mer enn vi greier å produsere. Vi sanker plantene slik de står her i benkene og leverer alle ordrene i potter. Plantene tåler godt å oppholde seg noen dager på kjøkkenbenken hos restaurantkokken før de brukes, forteller Linlek Haskarn.

For varmt for noe
- Hydro betyr vann og ponos betyr arbeid - arbeidende vann, det er prinsippet for denne produksjonen. Jordsmonnet og varmen her i dette området gjør at det er umulig å dyrke salat i jorda. Før jeg startet med mitt hydroponiske prosjekt, ble all salaten i området her kjørt ned fra Bangkok, forteller forretningskvinnen som importerer frø til sine sju sorter fra Holland.

Fra frøene såes til de ansatte kan høste går det 45 dager. De første to-tre dagene ligger frøet og spirer i pottene. Når den lille grønne spiren synes i potten, flyttes planten over på produksjonsbordet. Der sirkulerer en stadig strøm av friskt vann tilsatt gjødsel. 4 000 liter vann er dagsforbruket, og vannkvaliteten sjekkes tre ganger daglig. Vannet pumpes opp fra tanker der det tilsettes gjødsel. Vannet sirkulerer så via plantebordene der plantene tar opp næringen, for så å renne tilbake til tanken. I tanken tilsettes ny næring og vannet pumpes ut igjen.

I tillegg til vannmengden som sirkulerer over de mange produksjonsbordene, er det stort behov for vann for å produsere fuktighet inne i drivhusene. Når sola steiker som verst midt på dagen, sprøyter et sprinkleranlegg i taket ut fuktighet. Den thailandske heten er for kraftig for plantene mellom klokka 11 og klokka 14, da må lufta tilsettes ekstra fuktighet.

Todelt sortiment
De sju sortene salat har følge av fem urteplanter. At suksessen er et resultat av iherdig utviklingsarbeid, viser et av produksjonsbordene: Der står rad på rad med visne basilikumplanter.

- Utviklingen av produksjonen her har vært basert på prøving og feiling - vannmengde, gjødselinnhold, frøsorter, planteslag. Hvorfor jeg ikke lykkes med akkurat denne sorten her, vet jeg faktisk ikke, konstaterer Haskarn. Hun viser vei mellom titusener av grønne, struttende salatplanter av varierende størrelse, mens hun forteller at det har vært katastrofetilstander i produksjonslokalet mange ganger underveis mot suksess.

Markedsmuligheter
Den hydroponiske gårdsproduksjonen ligger sentralt i Hua Hin - ti minutters kjøretur fra stranda, innover i landet. Der har Linlek Haskarn kjøpt et stort område som rommer både produksjonslokaliteter, nybygd hus og vide enger der hun driver treplanting. To store vanndammer dominerer skråningen mellom bolighus og produksjonslokaler. Disse tjener som oppsamlingskummer i regntiden, for vannet som fosser ned fra fjellsiden bak eiendommen.

- Beliggenheten her er god, det er stor etterspørsel lokalt. Med unntak av to, leverer jeg til alle hoteller i byen her. Jeg har kunder også i Cha-Am og i Phuket. Til Phuket går varene med buss herfra om kvelden, da kan restaurantene servere sprø frisk salat morgenen etter, forteller hun.

Ekspansjonsmuligheter
Nylig ble produksjonsområdet utvidet, og arbeidskraft er heller ingen begrensning dersom hun skulle ønske en større utvidelse av produksjonen.

- Nei, nå vil jeg ikke utvide mer Jeg har nok å ta meg av: Jeg har farmen og restauranten i byen, oppsummerer hun. Corner restaurant ligger sentralt i Hua Hin, i lokaler der den arbeidsomme kvinnen hadde klesbutikk tidligere. For to år siden byttet hun ut klærne med lokale ingredienser og italiensk meny. Nå serverer 60-åringen italiensk pesto laget av egenprodusert basilikum for et publikum som består av 80 prosent turister og resten thaier, og er både kunde og leverandør på gate 84.

- Smaker hydroponisk-produserte matvarer annerledes enn produkter dyrket i jord?

- Den hydroponiske dyrkingsmetoden gir ingen egensmak, men gjødselsmengden betyr noe. Om jeg gir mye gjødsel, blir plantene bitre. Jeg gir heller mindre gjødsel og lar plantene være mindre enn de kunne ha vært ved levering. Mange mener at salat smaker bittert, men det gir ikke bitterhet med hydroponisk dyrking, slår hun fast.

- Er det noen spesielle trender innen thai-kjøkkenet du vil fremheve?

- Generelt vil jeg fremheve vår rause krydring av maten. Det er alltid så varmt her i landet, og en måte å vekke appetitten og få maten til å smake i varmen, er ved gode smakstilsetninger. Vi er spesielt opptatt av å bruke naturlige krydderurter og krydderplanter for å gjøre maten mer smakelig, slår hun fast, og anbefaler: Å koke med sitrongress, det gir mange retter en ekstra god og appetittvekkende smak.

Tekst og foto: Elisabeth Johansen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her