Årets eplemost
Årets beste eplemoster er testet

Årets beste eplemoster er testet

Små avlinger til tross. Smaken av eplehøsten 2015 er det ikke noe å si på.
Aase E. Jacobsen
26 November 2015 - 11:56

2015 er den minste eplehøsten siden 1964, og den seneste i manns minne. Det er opplysninger fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd gjengitt i Nationen som avslører dette. Det er også store variasjoner epleregionene mellom. Aller verst er situasjonen i Hardanger, med halvert mengde, mens Telemark og Buskerud ligger nærmere normalen.

Men kvaliteten er god, i hvert fall vurdert etter smaken på årets eplemoster. Og hele landet er representert blant de mange produktene som er vurdert i Årets eplemost 2015.

Et stor panel av bransjefolk har smakt og smattet på til sammen 76 eplemoster, både presset av én enkelt sort og av flere sorter sammen. Panelet har ikke bare smakt årets 

Slik er testen gjennomført:

Testen, som ble gjennomført 19. og 24. november, omfatter totalt 76 eplemoster og 17 alkoholholdige eplesidere/-viner (laget av min. 80 prosent epler). Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Poengskalaen er femdelt: 

Meget god kvalitet 90-100p

God kvalitet 80-89p

Middels kvalitet 70-79p

Under middels kvalitet 60-69p

Bør unngås 50-59p

Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

Årets testpanel består av:

Håkon Ongstad, Stock

Sondre Kasin, BA 53

Ragnhild Wright Ousland, Vaaghals

Marie Larsson, Håndverkerstuene

Anna Backlund, Håndverkerstuene

Inga Greve, BD57

Julie H. Amundsen, BD57

Silje Barth, Olympen

Einar Sbertoli, Olympen

Maria Wood Moe, Kulturhuset

Alva Hognestad, Trattoria Popolare

vare, også 17 eplesidere, altså gjæret eplesaft med og uten tilsettinger, tilgjengelig gjennom dagligvare og Vinmonopolet, er blindsmakt.

Disse eplemostene og eplesiderne er årets vinnere:

Du kan selv smake disse produktene på årets viktigste matfest den 30. november

  • Ulvik frukt og cideri med Hakastadcider Gravenstein og Hakastadsider Tradisjon og Discovery Eplemost
  • Egge Gard med Iseple og Liersider Aroma 2011
  • Nyhuus Gard med eplemostene Gammeldags gravenstein og Gravenstein 2 samt blandingsmosten Augon
  • Grønvik Gard med eplemostene økologisk Karin Schneider og «vanlig» Karin Schneider samt blandingsmosten Aroma/Karin Schneider
  • Sofagalleriet med Eplemoss, blandingsmost av epler fra hager i Moss
  • Lindheim frukt og ølkompani med eplemosten Gul aroma

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her