Årets fem beste norske kokebøker

Årets fem beste norske kokebøker

Blant årets 39 nye norske kokebøker, er det disse fem som peker seg ut som årets beste.  
Aase E. Jacobsen
21 November 2013 - 14:26

Den norske kokebokhøsten er stor, nesten tilbake til toppåret 2007, målt i antall titler. Med 39 norskproduserte kokebøker til gjennomlesing hadde juryen en krevende, men smaks- og opplevelsesrik jobb.

Bakeboom

Årets kokebøker preges av baketrenden som rir landet, i alt sju titler er rendyrkete bakekonsepter. Blant finalistene er det da også to slike bøker, signert landets fremste innen det søte kjøkkenet. 

Les om fjorårets beste kokebok

Generelt er det mange gode ideer blant de nye kokebøkene, men flere mangler gjennomføringsevne for å hevde seg. Det er heller ikke mye nyskapning i årets kokebokhøst.

Ikke bare stas

Juryen peker også på mye dårlig håndverk når det kommer til forsider. En dårlig forside kan ødelegge helhetsinntrykket.

Ellers preges bildet av bloggerne – mest på vondt. Nostalgi-tradisjonstrenden lever sterkere enn før selv om disse kokebøkene ofte bærer preg av sparebluss. Og matkjendisbøkene kommer vi ikke utenom. Ei heller blant årets fem finalister.

Are Brean og Sverre Aurstad, Studentkokeboka

En kokebok som tar ungdom i utdanningssituasjon på alvor, med oppskrifter og tips som hjelper deg å lage ukomplisert, god og næringsrik mat.

Prisbevissthet og råvarekunnskap forenes i fine og lettfattelige fremstillinger.

Et skritt på veien til beherskelse av kokekunst og matvett, og til forståelsen av det gode måltidets betydning for både ytelsesevne og humør.

Studentkokeboka
av Are Brean og Sverre Aurstad
ISBN: 9788293191131
Veil. pris: kr 249,-

Les mer om boken og bestill her

Arne Brimis store kokebok fra Vianvang

Med råvarer fra fjell, skog og vann evner Arne Brimi å friste og forføre sine lesere, i sin første virkelige praktbok.

Det er tydelig at den er blitt til ved foten av Jotunheimen.

Tradisjon og fornyelse blir gjerne klisjéer, men i denne boken er det begreper som løfter frem fantastiske retter og suveren matkunst, godt plassert i verdens vakreste natur.

Store kokebok fra Vianvang
av Arne Brimi
ISBN: 9788281881266
Veil. pris: kr 449,-

Les mer om boken og bestill her

Lise Finckenhagen, Slikkepott

En av Norges desidert fremste kokker byr på hundre kakeoppskrifter som smaker og dufter av krydder, frukt, bær og eleganse.

Dette er en usedvanlig vellykket og inspirerende bok om kakebaking, uten tvil den beste på mange år.

Illustrasjonene er inviterende og appetittvekkende, tekstene lettfattelige og fulle av overskudd.

Slikkepott
av Lise Finckenhagen
ISBN: 9788281692657
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Sverre Sætre, Bakeboka

Denne gang har konditormesterens desserter, kaker og søte lekkerier måttet vike for surdeig, grove brød, knekkebrød, lefser og wienerbakst.

Med pedagogisk fremstilling og flotte illustrasjoner er det en bok å bli sulten av og glad i på samme tid.

Boken har et hendig og robust format som gjør at den finner sin naturlige plass i enhver kjøkkenhylle.

Bakeboka
av Sverre Sætre
ISBN: 9788275476713
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Eyvind Hellstrøm, Bare mat fra mitt kjøkken

Endelig lager mesteren folkelig mat, men selv oppskriften på kålruletter har fått en dose fransk raffinement.

Det som preger boken er en gjennomtenkt kombinasjon av profesjonalitet, estetikk og pedagogisk fremstilling.

Oppskriftene er av en egen, bunnsolid type: gjennomførbare, appetittvekkende og lærerike. En hendig, flott bok.

Bare mat fra mitt kjøkken
av Eyvind Hellstrøm
ISBN: 9788299928427
Veil. pris: kr 399,-

Les mer om boken og bestill her

Bli med på utdelingen

Det er sjette år på rad at Beste norske kokebok kåres i regi av Apéritif og Norli.
Hvilken bok som blir Beste norske kokebok 2013 avsløres først på en større feiring av kokeboka på Det Norske Teatret den 9. desember kl. 17-19.

Årets kokebokjury:
• Terje Ommundsen, kjøkkensjef og innehaver av Plah. Finalist i 2012 med boken Thaimani.
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
• Kjersti Ørgersen, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidligere programleder i NRK
• Per A. Borglund, redaktør i Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø
+
Tester

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø

Cantillon er for mange det ypperste av belgisk surøl, som rives ut av hyllene når de først kommer dit.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens beste bartender er Felice Capasso fra Nedre Løkka Cocktailbar

Han tok en sensasjonell seier i det som regnes som den aller mest prestisjefulle bartenderkonkurransen av alle, World Class Global Finals.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

8 norske kokker i verdenstoppen – Anika Madsen er en av dem

Av verdens 783 aller beste kokker er det i alt 8 fra Norge, ifølge Best Chef Awards 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt helstekt kylling før
Dagens rett

Slik har du ikke smakt helstekt kylling før

Denne søndagen lager vi en middag som hele familien vil digge. Her er oppskrift på helstekt kylling med urter og mascarpone

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø
+
Tester

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø

Cantillon er for mange det ypperste av belgisk surøl, som rives ut av hyllene når de først kommer dit.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens beste bartender er Felice Capasso fra Nedre Løkka Cocktailbar

Han tok en sensasjonell seier i det som regnes som den aller mest prestisjefulle bartenderkonkurransen av alle, World Class Global Finals.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere
+
Godbiter i pollisten

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere

At Jessica Litaud er inspirert av Jean-François Ganevat og Jean-Marie Guffens, er med på å skille hennes viner fra andre i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol
+
Ukens vin

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol

Det vil si de aller minste må du se bort fra. Men de andre kan by på dette knallkjøpet av en bordeaux som på toppen av det hele er økologisk framstilt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: rødvin

Lær det grunnleggende om rødvin og smak deg gjennom åtte ulike viner. Kurset passer for nybegynnere og krever ingen forkunnskaper. Dette er tredje og siste kurset i vår kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

8 norske kokker i verdenstoppen – Anika Madsen er en av dem

Av verdens 783 aller beste kokker er det i alt 8 fra Norge, ifølge Best Chef Awards 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her