Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
Årets mest innovative øl skal kåres

Årets mest innovative øl skal kåres

I alt 26 norske øl konkurrerer om tittelen Årets Øl-Innovasjon 2013.
Aase E. Jacobsen
06 November 2013 - 17:50

Kreativiteten og innovasjonsgleden blomstrer som aldri før i norsk bryggeribransje. I kategorien Innovasjon i kåringen Årets Øl er det påmeldt hele 26 ølmerker som alle er lansert eller relansert etter 15. oktober i fjor.

I alt 11 bryggerier står bak nyvinningene som kommer fra alle kanter av landet, fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.

Ikke bare smak

Det er en meget faglig sterk jury som skal velge ut det mest innovative av disse. I juryen sitter Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, førsteamanuensis i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene som står bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

Det er altså ikke bare smaken som betyr noe, men også design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning.

Stor spennvidde

Klassen Årets Øl-Innovasjon har stor spennvidde i smak, øltyper og produksjonsmetode. Her er alt fra øl laget av klassiske- og mikrobryggerier, til gårdsbrygg og øl laget i samarbeid med utenlandske aktører. Spennvidden er stor og det er påmeldt alkoholfritt øl, lager, øl lagret på eikefat, rødt surøl, juleøl, til mørke øltyper som porter og stout.

Hovedprisen i 2014

Det er tredje år på rad at Årets Øl kåres. I 2012 vant Sur Megge fra Haandbryggeriet i Drammen innovasjonsprisen. Kun norske bryggerier deltar. Klassen Årets Øl-Innovasjon er først ut og deles ut på en middag i Stavanger 15. november.

Hovedkåringen foregår som en kombinasjon av nettbasert publikumsnominering på aperitif.no og en endelig vurdering av et ekspertpanel. Resultatet av disse rundene offentliggjøres i februar 2014.

Følgende ølmerker og bryggerier er påmeldt i konkurransen Årets Øl-innovasjon 2013:

Hansa IPA Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
Hansa Hvete Spesial, Hansa Borg Bryggerier, Bergen
CB Sørlands Spesial (mørk pilsner), Hansa Borg Bryggerier, Kristiansand
Surpomp (surøl), Haandbryggeriet, Drammen
Halvors Jul (akevittfatlagret ale), Haandbryggeriet, Drammen
VPA - Vossa Pale Ale, Voss Bryggeri, Voss
Saisonissima (saison), Sundbytunet Mat & Drikke, Jessheim
Kinn Gamleguten (lys staut), Kinn Bryggeri, Florø
Ivar Asen-øl (byggvin), Kinn Bryggeri, Florø
Hopp i høyet (belgisk saison), KSM Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Fru Humle (IPA-light), KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Mr. Porter porter, KSM, Korvald Søndre Mikrobryggeri, Mjøndalen
Slogen India Pale ale, Trollbryggeriet Liabygda, Sunnmøre
Nøgne Ø, Kriek of Telemark , Nøgne Ø, Grimstad
Nøgne Ø #1000, Nøgne Ø, Grimstad
Nøgne Ø # 1001 (spiced ale), Nøgne Ø, Grimstad
Dark Horizon Tokyo Black (imperial stout), Nøgne Ø, Grimstad
Munkholm Original (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Munkholm Fatøl (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Munkholm Bayer (alkoholfri), Ringnes, Oslo
Ringnes Julespecial, Ringnes, Oslo
Ringnes Superior Polaris (dobbel bokk), Ringnes, Oslo
Lervig Johnny Low (IPA lettøl), Lervig Aktiebryggeri, Stavanger
Mack Brown Ale, Mack Bryggeri, Tromsø
Mack Porter, Mack Bryggeri, Tromsø
Nordlys, Mack Bryggeri, Tromsø

Foto: Jan Khür

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse
+
Klubbkokken serverer
Rødbetfalafler

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse

Rødbeter gir både mer farge, høyere næringsinnhold og god smak til disse fantastiske vegetarbollene

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her