Arroz a banda

Apéritifs store oppskriftskonkurranse der du kunne vinne en De Longhi espressomaskin er avsluttet og vinneren er kåret. Hele 157 innsendte oppskrifter er langt over forventningene og det var mange svært gode bidrag, hvilet gjorde det vanskelig å kåre vinn
Redaksjonen
30 April 1999 - 17:10

Hele 157 oppskrifter ble sendt inn til Apéritifs store oppskriftskonkurranse. Juryen, som besto av Apéritifs redaksjon, hadde litt av en jobb med å kåre vinneren. Noe som gledelig nok skyldes svært mange gode bidrag. Vi takker alle som har deltatt.
 
Vinneren er Stein-Ove Grønsund,
med oppskriften Arroz a banda.
Han mottar en topp espressomaskin fra Wilfa: DeLonghi Bar 200 til en verdi av over 4 000 kroner. Den kan du lese mer om her.
 
Oppskriftene som er kommet inn vil i løpet av de nærmeste månedene bli lagt inn i Apéritifs Kokebok. Det tar nemlig tid å gjøre det med så mange oppskrifter.
 
Arroz a banda
Antall porsjoner: 4
 
Spanske Middelhavsfiskere slengte "ufisk", dvs. fisk som ikke var salgbar opp i en gryte og kokte en kraft av den som de siden kokte sammen med rundkornet ris til en rett som oversatt fra valenciansk betyr "ris ved siden av". I praksis innebærer det at den ikke har andre ingredienser enn det man måtte ha for hånden. Det er en praktfull rett som bygger seg opp over flere uker ved at man samler hoder og fiskeben, noen rekeskall og annet fra havet i en pose i fryseboksen og venter til det er to dager igjen til lønningsdag med å koke en kraft av posens ingredienser. Ha i et tre-fire uskrellede hvitløkskløfter som har fått et lite slag av skaftet på kjøkkenkniven slik at den åpner seg. En vasket, men uskrellet gulrot. Et par laurbærblad og eventuelt en kvist rosmarin. En teskje salt og gjerne et halvt dusin pepperkorn.
 
Eneste øvrige ingrediens er et kvart gram med safran.
 
Valgfritt:
Hvis du synes at en lyserød ris er noe kjedelig, selv om det smaker godt, hell i noen grønne erter eller frosne brekkbønner mot slutten av kokingen.
 
Ajioli (hvitløksmajones):
En tykk skive loff
En halv dl helmelk eller fløte
to eggeplommer
5 hvitløkskløfter
1 teskje Dijon sennep
1 dl soyaolje
1/2 dl olivenolje
salt og pepper
(sitronsaft)
 
Hell vann over fiskerestene og de andre ingrediensene slik at de er helt dekket. Kok over svak varme i minst en time. Spe på med vann slik at det er ca en halv liter væske igjen når kraften er silt fra.
 
Ha den frasilte kraften opp i en traktørpanne eller en annen lav panne som rommer vel en liter ingredienser. Kok opp kraften og ha i to kopper ris, nok en teskje salt og safran. Hvis du vil ha grønnsaker i retten, tilsett etter at risen er halvkokt, dvs. ca 10 minutter. En liten pakke frosne reker kan også gi retten en liten piff.
 
Ajioli:
Denne hvitløksmajonesen serveres ved siden av og kan gjerne smøres oppå en loff som serveres ved siden av. La loffskiven (uten skorpe) ligge ti-femten minutter i bløt i melken. Skvis ut så mye som mulig av melken og ha brød, presset hvitløk, sennep og eggeplommene oppi hurtigmikseren og kjør på høyeste hastighet til det er en slett masse. Hell oljen i tynn stråle i mikseren mens den går for fullt. Ha i litt salt og pepper og eventuelt en spisekje sitronsaft. Majonesen serveres ved siden av "arroz a banda" og smøres på loffen som serveres ved siden av.
 
Spanske fiskere spiste retten med en tung rødvin til - de skulle jo sove siesta mens båten tøffet til land med dagens fangst.
 
Innsendt av: Stein-Ove Grønsund
 
Heder til
Sneglefarsert helstekt Entrecote med maderiasaus innsendt av Cecilie Jansson.
Gode bidrag fra
Kristin A. Lorenzen med Salig Curryfisk a la Kristin.
Jan Bremseth med Semifreddo
Aina Flyens braiserte landkyllinglår med glaserte småløk og eplesaus
Anita Iren Oppdel med tre oppskrifter: Gratinerte leverruletter, Seafood Bombay og Konfektkake
Knut Kirkemos Knuts svineri
Oliver Orskaugs, Scampi med creolsk BBQ-shrimp saus
Erling Mork Mme Cotats Gateau d''Abricots
Carina M. Håkonsen, Svine- og paprikasuppe med rømme
Therese Nordli med Carbonnades Flamendes
Dennis Jørstads, Siamesiske Koteletter
Rolf D''s Bacalao sendt inn av Ole Johan Eilertsen
Tore Torsets Black Honey
Mr Winterbottoms Kylling med Gåseleverpostei, sendt inn av Kai T. Thorkildsen
Evy Andersens Safranpærer
Ida C. J. Bergs Steinsoppcarpaccio med grillet sjøkreps og hjerteskjellsalat.
Tekst: Aase E. Jacobsen.
30.05.99
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her