Møt mannen som har gått i bresjen for revitaliseringen av dette klassiske vinområdet og en forkjemper for biodynamisk vin, Stéphane Tissot.• FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her
13 viner med en biodynamisk mester
Denne kvelden får vi besøk av selveste Stéphane Tissot, som vil gi deg et godt innblikk i Juras geografi og tradisjoner.
En rekke av verdens mest prestisjetunge og ettertraktede vinhus har i løpet av de siste årene gått over til biodynamisk produksjon, av den enkle grunn at vinene blir bedre. Stéphane Tissot er kjent som en av de fremste og beste innen biodynamisk produksjon i Frankrike.
Gjennom kvelden får du selv oppleve Juras mangfold av viner i det vi smaker 13 unike varianter.
Her får du smake musserende viner med naturgjær, hele fem topp-chardonnayer med unikt jordsmonnspreg, tre delikate rødviner og deres ikoniske Vin Jaune og Vin de Paille.
Foredraget blir holdt på engelsk.
• Meld deg på her (klikk)Kurset er nå avholdt
Liten, vakker og unik
Noen mil øst for Burgund finner vi Frankrikes minste, men kanskje det mest varierte og vakreste vinområde - Jura.
Her dominerer jordbruket over industri og bydannelse, og det finnes store områder med uberørt natur. I Jura lages det rødviner, musserende viner, søte dessertviner og ikke minst hvitviner i flere stiler enn i kanskje noen annen region.
Jura har et jordsmonn rikt på kalk og et klima som er svært egnet til å lage enkeltvinmarksviner basert på druen Chardonnay. Sammen med ulike leirarter gjør kalken det mulig å lage viner med en spennende variasjon i duft og smak. Gjennom en moderne produksjon i kjelleren, med forsiktig fatlagring og samvittighetsfull opptopping, viser vinene en særegen miks av mineralitet, frukt og krydder.
Fremst blant disse er regionens unike krumtapp, Vin Jaune, som både regnes som den fineste vinen og den mest særpregete - og dessuten en av vinverdenens mest lagringsdyktige viner.
Siden Stéphane Tissot overtok driften etter foreldrene André og Mireille, har denne eiendommen vært helt i fronten av revitaliseringen av Juras vinproduksjon.
Stéphane Tissot er kjent som en usedvanlig dynamisk, kreativ og nysgjerrig vinmaker, samtidig som han gjennom sine enkeltmarksviner av chardonnay har vist hvor variert og uttrykksfullt Juras terroir kan være.
Hele driften er i dag biodynamisk etter at man erfarte atdenne dyrkningmetoden ga bedre druer, som igjen ga bedre vin, og vin som i sterkere grad reflekterer sin opprinnelse.
• Les mer om Stéphane Tissot her
Ikoniske viner
Denne kvelden får du smake to savagnin-viner deriblant deres Vin Jaune, samt en annen lokal spesialitet - Vin de Paille. Dette er regionens egen dessertvin, laget av druer som har tørket på stråmatter eller i appelsinkasser.
