Bær til kaker og dessert

Selv om jordbærsesongen har vart en stund allerede, er det først nå den virkelig store bærsesongen starter, med bær fra skog og mark og egen hage. Her får du flotte oppskrifter der alle typer bær spiller hovedrollen i deilige kaker og desserter.
Redaksjonen
06 August 2000 - 18:05

Du trenger ikke ha bær i hagen selv for å kunne fråtse i bær. Ta en tur ut i skog og mark. Fra nå av og ut august kan du finne både villjordbær, villbringebær og blåbær. Er du på riktig sted til riktig tid, vil du se en oase av bær, og da tar det ikke lang tid før spannet er fullt.
 
I myrområdene kan du finne multer. Sesongen for multer varer til midten av september. Hvor mye multer du finner, varierer sterkt fra år til år etter hvilke værforhold multeblomsten og karten har hatt. Å plukke multer krever ofte mye gåing i bløte myrer, men du får betalt i form av verdifull bær. Multene er det dyreste bæret i innkjøp.
 
Det skal også nevnes at det er fullt mulig å ta en bærtur innom torget med heldig resultat. Torghandlerne har oftest et godt utvalg innen sesongens frukt og bær.
 
Ekstra lurt er det å sikre seg med en del bær i fryseren, og ikke la alt gå til saft og syltetøy. Bær setter flott farge på en formkake når vi har litt i røra. De gir god smak til en kakekrem eller du kan pynte neste års 17. mai-kake i rødt, hvitt og blått med bringebær, krem og blåbær.
 
Som kakepynt er det utrolig lekkert med rips-rakler, lett drysset med melis. Ripsen tåler godt frysing, og er like flott etter at den tas opp fra fryseren igjen.
 
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt byr på vakre, smakfulle kaker og desserter med bær i sentrum:
 
Marsipankake med bærsymfoni
Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Bærfromasj:
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
225 g jordbær, bringebær eller bjørnebær
6 plater gelatin
Gelélokk:
1 pk gelé (gjerne hurtiggelé)
et utvalg bær, evt. frukt
ca 2 dl kremfløte
ca 400 g marsipan
 
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
 
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem med melk. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte og rørte bær. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. La fromasjen stå kjølig noen minutter til den begynner å stivne. Rør den forsiktig om og fyll den mellom lagene med sukkerbrød.
 
Lag gelé etter anvisningen på pakken, men med 1 dl mindre vann enn angitt. Avkjøl geléen til den så vidt begynner å stivne. Geléen er passe stivnet når den ikke renner av bærene, men kleber seg som et gelélag rundt hele bæret.
 
Trekk et bredt bånd med aluminiumsfolie litt stramt rundt kaken og fest med en tape. La folien gå noen centimeter over toppen på kaken. Dypp bærene i den halvt stivnede geléen og legg dem oppå kaken til en flott bærsymfoni. Øs eventuelt resten av geléen over bærene før kaken settes til avkjøling.
 
Fjern folien og dekk siden med pisket kremfløte. Kjevle ut marsipanen til et bånd som er ca 10 cm bredt og ca 65 cm langt. Lag et mønster langs den ene kanten med et lite glass, for eksempel et smalt hvitvinsglass. Fest marsipanbåndet med mønsterkanten opp, slik at det dekker siden rundt hele kaken. Trill resten av marsipanen til to lange pølser og tvinn dem. Legg den tvinnede remsen rundt kanten nederst på kaken.
 
Marsipankake med multer
Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
Multefromasj:
3 egg
1 dl sukker
3 dl kremfløte
225 g rørte multer eller multesyltetøy
6 plater gelatin
 
Pynt:
ca 2 dl kremfløte
ca 500 g marsipan
 
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm. i diameter, ved 160 °C i ca. 45 minutter. Avkjøl sukkerbrødet på rist.
 
Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem med melk. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Visp eggedosis av egg og sukker. Bland inn pisket kremfløte og multer. Smak eventuelt til med mer multer om ønskelig. Hell vannet fra gelatinplatene og løs dem opp i 1/2 dl kokende vann. Hell den oppløste gelatinen i kremblandingen i en tynn stråle under omrøring. La fromasjen stå kjølig noen minutter til den begynner å stivne. Rør den forsiktig om og fyll den mellom lagene med sukkerbrød.
 
Ha et tynt lag med krem på toppen og langs kanten av kaken. Farg ca 1/4 av marsipanen med gul og rød konditorfarge til den er svakt oransje eller multefarget. Kjevle den ut til en sirkel, ca 22 cm i diameter, og legg den på kaken. Klipp til en sirkel i matpapir, 10-15 cm i diameter, og legg den midt oppå kaken (mål nøyaktig opp). Kjevle den hvite marsipanen så stor at den dekker hele kaken, og løft den forsiktig over kaken. Skjær forsiktig marsipanlokket i 8 like store snipper. Bruk gjerne en linjal, slik at du er sikker på at du ikke skjærer utenfor matpapiret. Rull alle snippene bakover og trekk ut matpapiret, slik at den oransje marsipanen under kommer til syne. Pynt gjerne kaken med noen hele multer eller oransje marsipanroser og blader av sitronmelisse.
 
Bærpai
Denne paien kan fylles med de bærene du måtte ha for hånden.
 
Paibunn:
200 g hvetemel
150 g smør
2 ss vann
Eggekrem:
4 dl melk
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maisenna
1 kurv bringebær eller blåbær
blader av sitronmelisse
 
Smuldre smøret i melet, tilsett vannet og elt til en fast deig, gjerne i en matprosessor. Avkjøl deigen noe og kjevle den ut mens den fortsatt er litt myk. Du kan også trykke deigen direkte ned i paiformen. Prikk deigen med gaffel for å unngå at den hever seg. Stek i ovnen ved 200 °C i 10-15 minutter til bunnen er svakt gyllen.
 
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side når det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen "sprekke". Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann.
 
Fyll den avkjølte paibunnen med eggekrem og legg tett i tett med bær fra midten og utover til det er igjen et par centimeter til kanten. Pynt med sitronmelisseblader i feltet uten bær.
 
Bærkake i liten langpanne
200 g smør
3 dl sukker
4 egg
1 dl melk
4 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1-2 dl bær (solbær, blåbær, bringebær, jordbær i terninger)
 
Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver og vaniljesukker. Fordel røren i en bakepapirkledd, liten langpanne. Dryss over bærene (evt. frosne bær trenger ikke å tine først). Stek kaken ved 175 °C i 30-35 minutter. Dryss eventuelt melis over kaken når den er avkjølt. Kaken er svært saftig og smakfull. Den er også fin å fryse.
 
Saftig plommekake
150 g smør
135 g sukker
3 egg
1 dl melk
240 g hvetemel
2 ts bakepulver
ca. 450 g plommer
2-3 ss perlesukker
 
Pisk smør og sukker lyst og luftig. Rør inn ett og ett egg. Tilsett melken vekselsvis med mel iblandet bakepulver. Hell røren i en smurt form, ca. 24 cm i diameter. Del plommene og ta ut steinene. Dekk formen med halve plommer og fordel dem i formen. Dryss over perlesukker. Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175 °C i 50-60 minutter. Kaken slipper kanten av formen når den er ferdig. Avkjøl kaken i formen eller server den lun med pisket kremfløte til.
 
Tips:
Plommene slipper litt væske etter at de har vært frosne. Skal kaken fryses kan det være lurt å dele plommene i litt mindre biter.
 
Rips med vaniljesaus
4 porsjoner
1 kurv rips
litt sukker
Vaniljesaus:
5 dl melk
1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ts maisenna
 
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk.
 
Lune pannekaker med is og bær
Pannekaker:
3 dl hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
4 egg
smør til steking
iskrem og nyrørte blåbær
 
Ha mel i en bolle og hell i ca 1/3 av melken. Visp til en klumpfri deig eller røre. Forsett og spe til all melken er tilsatt. Pisk inn eggene. La røren stå og svelle 1/2 time. Stek tynne pannekaker og hold dem lune. Server pannekakene med iskrem og nyrørte blåbær.
 
Frysetips for bær til bakst:
Rips
Frys ned noen hele rakler for å ha til pynt på kaker. Bærene tåler godt frysing.
 
Solbær
Frys ned en del hele bær for å ha i f.eks. bærkake i langpanne. Bærene blir litt bløte etter frysing, og er derfor ikke så godt egnet til å bruke som pynt oppå bløtkaker.
 
Blåbær
Frys ned en del hele bær for å ha i formkake eller som pynt på bløtkake. Bærene blir litt bløte etter frysing, og egner seg bedre inni kaken enn oppå som pynt.
 
Moreller/kirsebær
Frys ned noen bær med stilk for å bruke som pynt på kaker.
 
Bringebær
Frys ned noen hele bær til å ha i formkake. Bringebær blir som regel for bløte til å bruke som pynt på kaker etter frysing.
 
Multer
Multer kan gjerne fryses. Hele, pene bær som skal brukes som kakepynt bør fryses ned i små porsjoner.
 
Jordbær
Jordbær er i likhet med de fleste bær flottest å se på mens de er friske. Frosne bær egner seg derfor best i kakekremer eller fromasjer.
01.08.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser
Dagens rett
Toscansk kylling Pollo alla toscana som i Italia

Når råvarene er av topp kvalitet, trenger du bare noen få ingredienser

Denne toscanske kyllingoppskriften er det beste beviset på det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her