Bærbart drikke i påskehøytiden

Når påsken endelig står for døren, og hele folket drar til fjells, - noen i hvert fall - ja da er ikke tungt flaskefor akkurat det som frister mest å dra med seg oppover fjell og li. Vi har derfor igjen funnet frem et lite knippe boksviner som kanskje kan
10 April 2003 - 10:18

Også denne påsken gir vi deg tips til en rekke gode viner i hendig reiseformat. Oversikten nedenfor viser noen av de beste vinene innen det etter hvert store utvalget av vin i dette formatet. Selv om enkelte av disse vinene er listeført på bestillingsutvalget, er det svært mange polutsalg som har satset på et stort utvalg av boksviner og derfor har disse inne på sin lokale liste. Hør gjerne hos ditt nærmeste pol hva de for tiden har inne!
 
Samtlige viner nedenfor kan bestilles ved å klikke på vinnavnet.

÷
Denne bærer preg av å komme fra Sør-Frankrike med sitt krydrete bærpreg, syrene er fine, en viss stoffrikhet og det er til og med en touch av tanniner i finishen. Uvanlig god boksevin. Som også passer godt til retter av lam.
Les mer her:
w Vi elsker rødvin (Artikkel)

÷
Farge og duft: Blårød. Bærpreget duft med svake kryddertoner. Smak: Saftig leskende smak, balansert, lett og grei fylde. Mat: Grillmat, enkle biffretter. Vurdering: Svært vellaget billigvin.
Les mer her:

Cuvée Selection 2001 byr på en svært tett og mørk farge. Kraftig nærmest animalsk duft med snev av blod og mørke skogsbær, jordsmonn og urter hvilket er så typisk for rødvinene fra denne enorme regionen i Sør-Frankrike. Smaken følger opp duften med utrolig sjarmerende bærfruktighet i retning solbær og bjørnebær. Masse sødme, fine fruktsyrer og gode tanniner. Avslutningen er lett bitter. En klar matvin til saftig grillet og gjerne krydret kjøtt eller lett modne oster. Kan også nytes alene for de som liker ekstra smakskraft i glasset.
Les mer her:

÷
Dette er trolig den aller rimeligste vinen som oppnår to glass i den italienske vinbibelen Gambero Rosso. Årsaken er svært god harmoni i en upretensiøs stil.
Deler av vinen har tilbrakt fire måneder i fat hvilket bidrar til ekstra tyngde. Resultatet er en usedvanlig god billigvin med  duft av søte mørke bær samt snev av animalskhet. Smaken er saftig med noe sødme og bittertoner i midten, god avslutning med varme mørke bær. Ingen kompleks vin men et veldig godt alternativ i sin prisklasse, som er perfekt til å nytes sammen med mat enten det er påskelammet som står på bordet, en gryterett eller stekt/grillet kjøtt, gjerne godt krydret. Saftigheten i kombinasjon med den gode sødmen gjør at den er utmerket som kosevin.
Les mer her:
w Rimelig vinterkos (Artikkel)
w Quiche Lorraine (Matoppskrift)

÷
MdA er en forkortelse for Montepulciano d'Abruzzo. En betegnelse som flaskeversjonen av vinen bærer på etiketten men som ikke boksen kan smykke seg med siden italienske vinbyråkrater ikke liker slik emballasje. Men for deg som forbruker spiller det vel ingen rolle, så lenge innholdet holder mål Og det gjør det til gangs, for boksens innhold er omtrent det samme som i flaskene, som altså koster en god del mer.
M d'A er imidlertid ingen stor vin, la nå det være sagt, men utmerket til de fleste enklere anledninger, som når du bare skal ha et glass vin å "kose deg med" eller enklere retter står på menyen. Som grillet kylling, pizza eller smaksrik pasta.
Les mer her:
w Ferien i boks (Artikkel)

Også dette en enkel vin men den vinner stort på en veldig god saftighet og med mye sødme i retning søte modne bringebær, karamell og brødbakst. Som gjør at den er svært godt egnet ikke bare til denne ukes svinekjøtt med paprikasaus men til en lang rekke hverdagsretter som pasta, pizza og kyllingretter. Med andre ord perfekt for så vel hytte- som hjemmebruk, også fordi den gjør en god jobb som kosevin foran peisen eller i sofakroken.
Les mer her:

Et par-tre hvite tips:
Denne Viognier-vinen svært vellaget og ikke mindre en et meget godt kjøp med en tiltalende duft av tropiske frukter som aprikos, fersken, mango, galia-melon og pærer samt krydder. Smaken er frisk og krydret med mye tropisk frukt i midten og lett bitterhet i ettersmaken. En vin som er god å drikke alene på grunn av sin stofflighet samtidig som den tåler mye mat, både i form av syrer og fett. Den er derfor også perfekt til mer sommerlige retter som grillmat med kalde krydrete sauser, salater, skalldyr med aioli og carpaccio.
Les mer her:

Chablis på boks
For mange vinentusiaster så vel som produsenter har det hittil vært utenkelig å tappe viner fra Chablis på kartong. Like fullt kom de første to fra dette området i salg i mars måned i fjor. Det dreier seg om Chablis Chausseron 2004 (33943) og Petit Chablis 2007 (45884). Sistnevnte, som faktisk også er rimeligst, har et noe klarere definert chablispreg med mineraler og sjøaromaer i både duft og smak. Begge utgavene er imidlertid flotte representanter for hva dette området har å by på. Her er det også mye penger å spare på boks i forhold til flaskevariantene. På Chausseron Chablis 2001 (33881) sparer du 80 kroner, og på La Chablisienne Petit Chablis Vibrant 2011 (30839) sparer du hele 120 kroner dersom du velger boksutgavene.
 

+
Farge og duft: Lys gul. God fruktig nese med tropisk frukt, sitrus, epler og svake mineraltoner. Smak: Fast og elegant med gode syrer som renser godt opp. Mat: Skalldyr. Vurdering: Drikk nå. (2001 i flaske) (29.08.02)
Les mer her:
 

Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. God duft av epler, sitrus og noe tutti-frutti samt tydelig druekarakter, østers og tang. Smak: Ung fruktig smak, gode og enn bløte syrer, sitter godt med sitrus/lime i ettersmaken. Mat: Aperitiff, østers, lettere skalldyrretter. Vurdering: Meget godt kjøp.
Les mer her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her