Båndspagetti med gorgonzolasaus og Fruktsalat med mandelkrem

Dagen etter Palmesøndag satser vi litt italiensk med tilhørende fransk drikke og kanskje hva vi tror er en urgammel norsk dessert - riktig nok med innslag av nyere fruktvarianter.
Redaksjonen
01 April 2001 - 15:01

Båndspagetti med gorgonzolasaus
4 porsjoner
2 ss smør eller margarin
175 g Gorgonzola ost
1½ dl kremfløte
2 ss tørr hvitvin
1 ss frisk hakket salvie
salt, pepper
350 g tagliatelle

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Smuldre osten i det smeltede smøret. Rør over svak varme til osten er smeltet. Tilsett fløte og vin, og visp kraftig. Rør i hakket salvie, og krydre med salt og pepper. La sausen småkoke under stadig omrøring til den er passe tykk.. Ta den av varmen. Kok pastaen i lettsaltet vann til den så vidt er mør, ca 8-10 min. La den renne godt av seg. Varm opp ostesausen under kraftig omrøring. Fordel pastaen i fire porsjonsboller, fordel sausen over, og server med brød og gjerne en god olje.

Drikkeforslag:
Cuvée du Midi 1998, Oc (Cave Solertin) 300 cl kr. 271,20. Vinen har en innbydende strågul farge, moden fruktighet med preg av mineraler og pære.

Fruktsalat med mandelkrem
4-6 personer
1 liten honningmelon
1 ananas, evt. boks usøtet hermetiske ananas
2 kiwi
2 syrlige epler
2 bananer
6 tørkede fiken
saften av 1 appelsin

Krem:
50 g mandler
3 eggeplommer
1 dl sukker
2 ss sitronsaft
1 dl søt hvitvin
2 dl fløte

Skrell melonen og skjær den i små biter. Del frisk ananas i fire på langs, og fjern midtstokken. Løsne fruktkjøttet fra skallet, og skjær det i små biter. Skrell kiwi, epler og banan og del opp i passende biter. Tørket fiken skjæres i tynne skiver. Hell over presset appelsinsaft, og bland lett. Tildekkes og settes kaldt.

Skåld mandlene og del halvparten i flak. Resten hakkes meget fint. Visp eggeplommer og sukker sammen i en bolle som settes over vannbad. Visp sitronsaft og vin i eggekremen vekselvis. Ta bollen av varmen når kremen er tyknet. Vend i hakkede mandler og lettvispet fløte i kremen, og hell den over i en serveringsmugge. Dryss på mandelflak, og server den lunkne kremen til salaten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her