Godbiter i pollisten
Basishyllene skjuler en vellagret godbit - og denne enda kulere 12 år gamle vinen

Basishyllene skjuler en vellagret godbit - og denne enda kulere 12 år gamle vinen

Begge kommer fra samme eier som er kjent for å gjøre alt på sin egen måte. Det blir det god og holdbar vin av.
17 November 2021 - 12:45

Lafitte-Tramier 2010.jpg [39.46 KB]Ch. Lafitte-Tramier 2010 byr på klassiske bordeauxtoner som betyr innslag av bakt paprika og modne solbær og syltede plommer. Den er myk og moden i munnen og har god lengde. Perfekt til lammesteik eller elg. Men også en moden ost av typen brie eller camembert.

Denne vinen har vært i basis i minst 15 år, og alltid som en vellagret utgave.

Nå finnes den også som magnum 

Portrett-Aase-HQcrop.jpg [196.54 KB]
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder.

Mens den tidligere var ganske myk og moden, til dels lett, har den i de senere årganger vokst mer kropp på seg. Beliggenheten i det nordlige Médoc er mer påvirket av nærheten til Atlanteren og vinene herfra slet tidligere med et rustikt grønnpreget image, ofte fordi modningen ikke var fullkommen eller fordi jordsmonnet ikke var veldrenerende nok.

For at en vin herfra skal være god, må den har et grusjordsmonn og ikke for mye leire – eller kalkstein som tilfellet er for vinmarkene i Begadan hvor Lafitte-Tramier holder til. Kalksteinen er den beste regulatoren for fuktighet, og gir en slankere, mer syrebetont stil enn grusjordsmonnet som på sin side gir mye kraft til cabernet sauvignon. Lafitte-Tramier er dominert av den tidligere modende merlot som er en fordel i kalkjorden. 2010 var dessuten en forholdsvis tørr og solrik årgang slik at vinen virkelig fikk skinne.

I boken Inside Bordeaux peker Jane Anson på at slike viner trenger tid for å vise seg fra sin beste side - Og det er nettopp det den gjør her. Den er derfor et veldig godt sted å begynne for å forstå Médoc. Som omfatter alt fra de rimeligste viner til verdens mest ettertraktede.

Eiendommen hvor Adrien Tramier lager vinene ble av Jancis Robinson sammenlignet med en hill billy encampment.jpg [526.11 KB]
Eiendommen hvor Adrien Tramier lager vinene ble av Jancis Robinson sammenlignet med en "hill billy encampment".

Bordeaux har gjennom de siste to tiårene nytt godt av temperaturøkningene. Og det har selvsagt vært av det gode også for denne vinen. I siste årgang ut, har den en vinstil som kler en klassisk årgang som 2010, for den er laget på en i dag unormalt tradisjonell måte. Hvilket betyr svært sent høstede druer og helt uten bruk av eik. Kun store tanker til gjæringen og den lange modningen som varer fra 2 til 40 år. Derfor er det en vin helt uten sminke og innflytelse av moderne know how.

Nøyaktig samme oppskrift i den grad det kan kalles det, gjelder for Ch. Saint-Saturnin 2009 som har samme eier og ligger et steinkast unna. Den tilhører på samme måte som den andre underkategorien Cru Bourgeois.

Les mer om cru bourgeois her

Den har noe større fylde, også takket være årgangen, nærmest kjøttfull i frukten, men helt klart med et modent preg. En deilig moden munnfull som nytes nå til lam eller vilt, og som tåler mange år fortsatt i kjelleren.

Den er i salg gjennom tilleggsutvalget, og bestilling gjøres via polets nettsider eller i nærmeste polutsalg.

Vinene lagres i disse tankene utendørs i alt fra 2 til 40 år.jpg [895.64 KB]
Vinene lagres i disse tankene utendørs i alt fra 2 til 40 år.

Bak disse vinene står Adrien Tramier – en fransk-algirer som kom til Montpellier for å studere i 1964 og som har holdt til i Begadan siden begynnelsen av 1970-tallet. Når den alltid korrekte Jancis Robinson kaller ham en «Medoc outsider» - ja, så er han det på alle måter. Men samtidig en kultperson som går sine egne veier og som det er godt å vite holder ut i det ellers konservative og markedsstyrte Bordeaux.

Adrien Tramier med ryggen til på vei til å inspisere tankene.jpg [584.38 KB]
Adrien Tramier med ryggen til på vei til å inspisere tankene.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her