Bastflaskens oppreising

Den utskjelte bastflasken har en langt mer gloriøs historie enn du skulle tro. Den fortjener derfor ikke å gå inn i historien som et synonym med billig chianti.
Redaksjonen
30 Mai 2007 - 15:33

Il fiasco, den tykkmagete vinflasken trukket med bast, var lenge symbolet på det gode liv. Og det gode liv fantes i Italia, nærmere bestemt i Toscana som var hjemstavn for denne lett gjenkjennelige flasketypen. Som til og med var samleobjekt til langt utover 70-tallet. Og som sørget for et på den tiden eksotisk innslag i mangt et norsk hjem. Bastflaskene dukker fortsatt opp på loppemarkeder og er ettertraktet blant de som dyrker 60-tallsnostalgi.

Berømte malerier
Men bastflasken er mye eldre enn det. Når den oppstod, er imidlertid ikke helt sikkert. Men dens historiske verdi er godt dokumentert gjennom mange kunstverk. I en freske fra midten av 1300-tallet ses en flaske som henger i et snøre. Årsaken var at flaskebunnene på den tiden fortsatt ikke var flate. I et arbeid av Sandro Botticelli fra 1400-tallet er to store bastflasker plassert på en trestamme - det tyder på at problemet med flaskebunnen var løst på dette tidspunktet.

I maleriet "La nascita di Giovanni Battista" (Johannes Døperens fødsel) av Domenico Ghirlandaio, også det fra 1400-tallet, bærer en tjenestepike to små bastflasker. Første gang det refereres til en lignende "beholder" er i 1275 da en viss Cheronimo fikk tillatelse til å etablere en glasshytte i San Gimignano.

Offisiell status
Bakgrunnen for bastbekledningen er nok knyttet til det faktum at flasken trengte ekstra støtte - selv etter at glassblåserne lyktes å gjøre bunnen flat. Men den bød fortsatt på store problemer under transport. Derfor beholdt den lenge den lokal tilknytningen.

Men at dens betydning var stor, dokumenteres gjennom de mange lovene som regulerte både flaskestørrelse og fremstilling. Blant annet måtte flaskehalsen utstyres med et stempel i form av en fiolrot som en garanti for flaskens størrelse.

På den tiden, ved midten av 1600-tallet, ble flaskens utseende modifisert ved at basten ikke lenger dekket halsen og deler av skulderen. Med dette nye utseendet ble den synonymet på en rødvinsflaske og etter hvert den offisielle flasken for chianti. Først i Italia og senere i resten av verden.

Høye kostnader
Den opptrådte ofte som hovedrolleinnehaver i mange litterære verk. Den som har lest "I Promessi Sposi" (De forlovede) vil aldri glemme Don Abbondios kjærlighet til sin bastflaske. Ei heller den fantastiske scenen i En amerikaner i Roma (1965) hvor Alberto Sordi heller melk i katteskålen samtidig som han heller vin i seg selv - direkte fra en bastflaske.

Bastflasken er en ekte diva som har latt oss delta i både sin suksess og sin nedtur. Antall bastflasker i sirkulasjon er i dag minimal. Bastvevere finnes knapt lenger, og maskiner kan ikke løse oppgaven. De høye produksjonskostnadene og den lite rasjonelle formen rent transportmessig har ytterligere skviset flasken ut av markedet. Etter hvert kan bastflaskene bare studeres gjennom malerier og museale samlinger.

Tekst: Etter Leonardo Ropmanelli/Chianti Classico Magazine
Foto: Scanstockphoto, Stockexpert
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her