Best-i-boks i 2004

Kvaliteten på bag-in-box-vinene blir stadig bedre. Denne uken tar vi for oss noen godbiter i boks. Og de finner du ikke blant de billigste utgavene. Legger du på en femtilapp eller så, får du nemlig så uendelig mye bedre vin for pengene. Og når du likevel
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2004 - 01:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post . Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Tett oppunder halvparten av all rød- og hvitvin som drikkes i norske hjem tappes fra en boks. Det er verdensrekord. Og veksten ser ut til å bare bli sterkere. Mens antall viner tilgjengelig i boks øker jevnt og trutt, og det blir trangere og trangere om plassen i polhyllene og -listene, blir innholdet i boksene stadig bedre. Og det kan du som trofast bokskjøper glede deg over. Samtidig blir tappeløsningene og boksedesignet stadig mer kreative. Stadig flere selvbetjeningspol gjør at synligheten prioriteres.

Men det er ikke gull alt som glimrer. Derfor er det lett å gå seg vill i boksjungelen. En av boksene (som for øvrig har et "stående" format og slik skiller seg ut fra mengden) som sørget for kjempevekst på slutten av fjoråret var argentinske Soñador, kr 309.90 (41903 - bestillingsutvalg) som er en blanding av malbec, merlot, bonarda, cabernet sauvignon og syrah. Den byr på svært så god trøkk til å være en boksvin. Saftig og behagelig med mye røde og mørke bær samt sjokolade og snev av fat. Varm og velegnet for årstiden. Skikkelig godterivin som også kan nytes til mat, for eksempel grillet kylling eller annet lyst kjøtt, pasta og pizza.

Det kan Frithjof Nicolaysen Montepulciano Collection, kr 319.00 (34243 - bestillingsutvalg) også, men helst vil denne vinen ha enda mer rikdom i maten enn den andre. Den bør absolutt få følge av mat med litt fedme, et godt stykke kjøtt med god fettmarmorering eller en gryte med mye godt oppi. Duften er veldig karakteristisk for området den kommer fra,  nemlig Abruzzo hvor det er druen montepulciano som gjør jobben. Mye kirsebær i både røde og mørke utgaver, søte og syrlige, samt en tydelig jordsmonnskarakter i retning jern (blodsmak) som kommer igjen i ettersmaken. Gode syrer og fine tanniner gir en tørr fin avslutning som gjør vinen så velegnet på matbordet. En svært velkomponert og ærlig boksvin med karakter.

Selv om Sursum Médoc 2000 (42121) kan høres ut som noe helt annet enn en god vin, avhengig av hvor du legger trykket, er dette en fortreffelig rødvin fra Bordeaux, fra området Listrac-Médoc hvis navn er latin og betyr oppover. Og er en god representant for teorien om at det går fremover i vår boksnasjon. Den er laget av merlot (60 prosent) og cabernet sauvignon og er et virkelig røverkjøp. For dette er god vin. Fargen er mørk rød. Duften byr på søtlige røde og mørke bær, jordsmonn og litt mokka samt trevirke. Smaken følger veldig godt opp med bra fylde, fine syrer og bløte men gode tanniner. Ettersmaken er lang med syrlige bær og mokka i finishen. En godt balansert vin som er skapt for matbordet. Den er dessuten svært allsidig og går til både lam, svin, kalv og kylling, gjerne gryter men også steiker. Den perfekte søndagsmiddagvin når du har mange rundt bordet.

Når du nå altså kan få en skikkelig bordeauxvin i boks, lurer vi på når tiden er inne for en god rød burgunder i boks. For hvite burgundere finnes der allerede. Sist ut av disse godbitene er Bouchard Bourgogne Côtes d'Auxerre Chardonnay (46872) som er laget av Chablis-produsenten Pascal Bouchard. I motsetning til for sine chabliser, brukes for denne boksvinen kun druer som kjøpes av andre vinbønder. Og siden Bouchard opererer i det øvre kvalitetssjiktet, er det i seg selv en garanti for at innholdet i boksen holder mål selv om den ikke bærer chablisstempelet. Årsaken kan være at ikke alle druene kommer fra vinmarker som hører inn under AOC Chablis. Ved å bruke betegnelsen Côtes d'Auxerre står produsenten friere til å blande viner fra ulike deler av området.

Uansett er vinen fra årgang 2002 som var svært vellykket i området. Og den er kjempebra. Flott fruktighet i retning gule og røde epler og en del jordsmonn. Fylden er god og syrefriskheten likeså. Ettersmaken er lang og preget av epler og mineraler.
En svært allsidig vin som ikke bare passer til de fleste fisk- og skalldyrretter men også lyst kjøtt.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin
+
Tester

Unike sidere som konkurrerer med champagne - og mjød som erstatter portvin

Norsk sider er i stor utvikling og de beste nyhetene og nytappingene er i storform foran julesesongen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her