Ukens drink

Whisky tonic - whiskypjolter

Besteforeldrefavoritten whiskypjolter fortjener en renessanse
Foto: (it:kuppa_rock)

Besteforeldrefavoritten whiskypjolter fortjener en renessanse

Det er selvsagt et stykke unna populariteten til GT - gin tonic - og det som var de gamles favoritt - whisky og tonic. Men med dagens enorme utvalg av tonicer, er det fullt mulig å lage en vri som appellerer bredt.
21 Oktober 2022 - 12:00

Det var ikke så mye tonic på markedet i min oppvekst. I kjelleren stod det kasser med noe som ikke var brus, det hadde vi ungene testet og det smakte ikke godt. Soda, selters og bitter lemon var rett og slett udrikkelig for en barnlig smak.

Brus smaker godt og dette gjorde det ikke. Derfor fikk de voksne ha denne ikke-brusen i fred. Den ble brukt til drinker når det var  selskap i huset. Og det var som regel alltid pjolter det var snakk om. Brandy eller whisky med soda eller det som verre var, altså den før nevnte selters eller bitter lemon.

Den siste jeg hørte nevne ordet pjolter var min farmor, og hun tok sin siste i drink i 1998. For den generasjonen var pjolter rett og slett en drink, eller den eneste drinken de drakk og sikkert den eneste de visste om.

Mens tilbudet av pjolteringredienser lenge var begrenset, det gikk for det meste i Eau-de-Vie og Upper Ten, og for det meste club soda, er situasjonen i dag en helt annen. Utvalget er til tider nesten for godt, for det er vanskelig å velge.

Til ukens drink valgte jeg derfor en sødmefylt og rund blended whisky, The Famous Grouse Sherry Cask Finish som har fått ekstra smak fra sherryfatfinishen.

Er du en sann whiskyelsker (som jeg), trengs helt klart mer. For mer kompleksitet og konsentrasjon, gå for Balvenie Doublewood 12 y.o. - den finnes sågar i 60+ polutsalg.

Jo mer du investerer i whiskyen, jo mer nøytral bør tonicen være. For den siste bruk gjerne soda, mens for den første kan du godt bruke en lettere tonic som Luscombe Cucumber Tonic Water

Indian tonic som jo er det vanligste, synes jeg kræsjer for mye med whiskykarakteren i den forstand at fatpreget og -tanninene løftes fram, og det er ikke det vi ønsker. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Whisky tonic - whiskypjolter med en vri - drinkoppskrift

Whisky tonic - whiskypjolter med en vri - drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et høyt glass med isbiter.
  2. Hell over whisky.
  3. Topp med en mildere tonic (eller soda for mer nøytral smak).
  4. Pynt med sitronskive eller -båt.

Tips:
For mer kompleksitet, bruk en whisky med sherryfinish som Balvenie Doublewood 12 YO

Tips:
Unngå indian tonic, den kræsjer med fatpreget til whiskyen. Prøv med en lettere variant som Luscombe Cucumber Tonic Water 
om du vil ha litt mer sødme enn med en soda (som jo er helt tørr).

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her