Kokkekonkurranse
Blir det finaleplass med denne oppskriften?

Blir det finaleplass med denne oppskriften?

Ruth Helen Eriksen fra Sandnes kombinerer elementer fra hav og land – surf’n turf - i sitt bidrag til NM for amatørkokk.
Aase E. Jacobsen
11 August 2015 - 15:05

Amatørkokk Ruth Helen Eriksen fra Sandnes sier hun alltid har likt å lage mat: -Selv om jeg nok heller mest mot det søte franske kjøkken og gode gamle norske desserter og kaker, så er jeg også glad i å lage god mat.

Det var bestemoren som inspirerte henne. Jeg kan ennå kjenne luktene og smakene, og huske teknikkene hun lærte meg og hvor kry jeg var da jeg endelig fikk lov til å kjevle ut lefsene, skriver Ruth Helen i en epost.

Men denne gangen er det torsk og ikke lefser det handler om. Tema for NM i amatørkokk 2015 er nemlig en av landets viktigste eksportprodukter. Hvor vi er nærmest uten konkurranse når det kommer til kvalitet.

Her er et annet bidrag til konkurransen

Apropos konkurranse. Det er ikke første gangen Ruth Helen som til daglig jobber med en helt annen eksportgren, nemlig olje, konkurrerer i smak. -Jeg har deltatt i Kakekrigen og kom ganske langt der. Og for et par år siden var jeg med i en kokkekonkurranse under Jærdagene. Da fikk jeg lære hvordan det er å lage mat på tid, forteller hun.

Det kan komme godt med om hun blir en av de to finalistene som skal kjempe om den gjeve tittelen den 12. september.

Her kan du lese alt om konkurransen og om hvordan du sender inn bidrag

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Fremgangsmåte

Torsk:
Ha på salt og pepper før steking.  Fisken stekes bare på en side. Bruker du fisk med skinn, stek da med skinnsiden ned.

Hvalbiff:
Ha på salt og pepper. Hvalbiffstykket stekes helt til medium/rå. Deles deretter i tynne skiver.

Grønnsaker:
Rosenkål kokes et par minutt – deles i to eller fire og stekes lett i pannen.
Fennikel deles i båter og stekes i pannen til de er møre.  Det skal være litt tyggemotstand i dem.
Jordskokk skrelles og deles i terninger. Kokes i lettsaltet vann til møre. Moses med en stavmixer. Tilsett fløte. Passer pureen gjennom en sikt. Smak til med salt (gjerne Fleur de sel) og hvit pepper.

Rødvinssaus:
Rødvin og sjalottløk kokes inn til det halve. Tilsett kyllingkraft og kok inn. Tilsett worchestesaus og soyasaus. Smak til og tilsett litt gyllent rørsukker hvis sausen blir for syrlig.

Opplegg:
Legg opp retten på varm tallerken, men ikke altfor varm, da koker sausen. Bruk en stor flat hvit tallerken. Da blir det luft på tallerken.  På bildene jeg har lagt ved har jeg brukt en tallerken som er litt for dyp.

1.      Jordskokkpure

2.      Rødvinsaus rundt

3.      Rosenkål – 3 stk på hver tallerken – delt i to eller 4. Du kan også ta bladene fra hverandre.

4.      6 baconbiter på hver tallerken.  En på hver side av rosenkålen.

5.      3 biter fennikel på hver tallerken.

6.      3 biter hvalkjøtt a 20 g hver legges på hver tallerken oppå fennikelen.

7.      Garner med passende mengde tyttebær.

8.      Legg på fisken med den stekte siden opp.

9.      Pynt med en liten kvist frisk estragon.

10.   Ha på litt mer saus hvis nødvendig.

11.   Ha resterende saus i en liten mugge for dem som vil ha ekstra saus

Prøv å få litt høyde på retten.

Serveres med samme rødvin som ble brukt i sausen. 

Kokkens kommentar:
På bildet har jeg brukt en stor litt dyp tallerken, men jeg tror at retten kommer bedre fram og får med luft med en flatere tallerken.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ruth Helen Eriksen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her