Kokkekonkurranse
Blir det finaleplass med denne oppskriften?

Blir det finaleplass med denne oppskriften?

Ruth Helen Eriksen fra Sandnes kombinerer elementer fra hav og land – surf’n turf - i sitt bidrag til NM for amatørkokk.
Aase E. Jacobsen
11 August 2015 - 15:05

Amatørkokk Ruth Helen Eriksen fra Sandnes sier hun alltid har likt å lage mat: -Selv om jeg nok heller mest mot det søte franske kjøkken og gode gamle norske desserter og kaker, så er jeg også glad i å lage god mat.

Det var bestemoren som inspirerte henne. Jeg kan ennå kjenne luktene og smakene, og huske teknikkene hun lærte meg og hvor kry jeg var da jeg endelig fikk lov til å kjevle ut lefsene, skriver Ruth Helen i en epost.

Men denne gangen er det torsk og ikke lefser det handler om. Tema for NM i amatørkokk 2015 er nemlig en av landets viktigste eksportprodukter. Hvor vi er nærmest uten konkurranse når det kommer til kvalitet.

Her er et annet bidrag til konkurransen

Apropos konkurranse. Det er ikke første gangen Ruth Helen som til daglig jobber med en helt annen eksportgren, nemlig olje, konkurrerer i smak. -Jeg har deltatt i Kakekrigen og kom ganske langt der. Og for et par år siden var jeg med i en kokkekonkurranse under Jærdagene. Da fikk jeg lære hvordan det er å lage mat på tid, forteller hun.

Det kan komme godt med om hun blir en av de to finalistene som skal kjempe om den gjeve tittelen den 12. september.

Her kan du lese alt om konkurransen og om hvordan du sender inn bidrag

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Lofoten Surf & Turf - Fra hav til gård til skog

Fremgangsmåte

Torsk:
Ha på salt og pepper før steking.  Fisken stekes bare på en side. Bruker du fisk med skinn, stek da med skinnsiden ned.

Hvalbiff:
Ha på salt og pepper. Hvalbiffstykket stekes helt til medium/rå. Deles deretter i tynne skiver.

Grønnsaker:
Rosenkål kokes et par minutt – deles i to eller fire og stekes lett i pannen.
Fennikel deles i båter og stekes i pannen til de er møre.  Det skal være litt tyggemotstand i dem.
Jordskokk skrelles og deles i terninger. Kokes i lettsaltet vann til møre. Moses med en stavmixer. Tilsett fløte. Passer pureen gjennom en sikt. Smak til med salt (gjerne Fleur de sel) og hvit pepper.

Rødvinssaus:
Rødvin og sjalottløk kokes inn til det halve. Tilsett kyllingkraft og kok inn. Tilsett worchestesaus og soyasaus. Smak til og tilsett litt gyllent rørsukker hvis sausen blir for syrlig.

Opplegg:
Legg opp retten på varm tallerken, men ikke altfor varm, da koker sausen. Bruk en stor flat hvit tallerken. Da blir det luft på tallerken.  På bildene jeg har lagt ved har jeg brukt en tallerken som er litt for dyp.

1.      Jordskokkpure

2.      Rødvinsaus rundt

3.      Rosenkål – 3 stk på hver tallerken – delt i to eller 4. Du kan også ta bladene fra hverandre.

4.      6 baconbiter på hver tallerken.  En på hver side av rosenkålen.

5.      3 biter fennikel på hver tallerken.

6.      3 biter hvalkjøtt a 20 g hver legges på hver tallerken oppå fennikelen.

7.      Garner med passende mengde tyttebær.

8.      Legg på fisken med den stekte siden opp.

9.      Pynt med en liten kvist frisk estragon.

10.   Ha på litt mer saus hvis nødvendig.

11.   Ha resterende saus i en liten mugge for dem som vil ha ekstra saus

Prøv å få litt høyde på retten.

Serveres med samme rødvin som ble brukt i sausen. 

Kokkens kommentar:
På bildet har jeg brukt en stor litt dyp tallerken, men jeg tror at retten kommer bedre fram og får med luft med en flatere tallerken.

Oppskriften er et bidrag til NM for amatørkokk 2015

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Ruth Helen Eriksen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå
Dagens rett

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå

Fargerike grønnsaker beholder fargen når de varmebehandles raskt og smaken blir enda bedre. I denne oppskriften kan du selv legge til det som trengs for et smakskick i hverdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her